אחת הסוגיות החשובות העומדות בפני הרבה מאוד סטודנטים לעתיד המעוניינים להתחיל את לימודיהם באחד ממוסדות ההשכלה הגבוהה בישראל, היא השאלה היכן כדאי ללמוד. במדינת ישראל ישנם עשרות רבות של מוסדות להשכלה גבוהה, חלקם נמצאים במרכז, וחלקם נמצאים באזורי הפריפריה. לכל אחת מן האפשרויות הללו ישנם יתרונות וחסרונות, כאשר לכל אחד מן המועמדים יש מערכת שיקולים משלו לפיה הוא מחליט אילו גורמים חשובים יותר ואילו פחות.
גורם הנוחות
ישנם הרבה מאוד אנשים שנוחות בעיניהם היא לגור אצל ההורים, או לכל היותר לגור בקרבת ההורים. המגורים אצל ההורים בהחלט מהווים יתרון מסוים בתקופת הלימודים משום שברוב המקרים אין צורך לשלם על שכר דירה, כלכלה והוצאות אחזקה שותפות, וניתן להסתדר לאורך כל תקופת הלימודים עם עבודה זמנית או עבודה בחצי משרה. באופן הזה נשאר הרבה מאוד זמן פנוי אותו ניתן להשקיע בלימודים, לעומת זאת גם למגורים בסמוך למוסד הלימודים יש יתרונות משמעותיים בעיקר בחסכון בזמן ובהוצאות תחבורה.
אפשרויות פרנסה
להיות סטודנט במדינת ישראל זה לא דבר קל. הלימודים נחשבים ליקרים, הוצאות המחייה, הכלכלה ועוד כל מיני הוצאות שוטפות הופכות מאלצות סטודנטים רבים למצוא עבודה, ולעבוד תוך כדי התואר. אין ספק שרצוי שמקום העבודה יהיה קרוב למוסד בו אנו לומדים בכדי להקל עלינו את החיים. לפיכך, הלימודים באזור המרכז משתמים יותר מן הבחינה הזאת משום שבאזור המרכז ישנם הרבה יותר אפשרויות תעסוקה מאשר בפריפריה, והשכר שמשלמים לעובדים במרכז אף גבוה יותר.
היכן יקר יותר ללמוד?
נכון שישנם הבדלי שכר בין עבודות באזור המרכז לעבודות באזור הפריפריה, אולם ישנם גם הבדלים במחירי השירותים בשני המקומות הללו. אין ספק שהרבה יותר יקר לגור וללמוד באזור המרכז מאשר בפריפריה. כלומר, בפריפריה אולי מרוויחים פחות, אבל גם הרבה יותר זול לחיות בה. אפילו שכר הלימוד במכללות הפרטיות בפריפריה נמוך יותר, וישנם גם הרבה מלגות ותכניות סבסוד עבור סטודנטים בפריפריה במטרה לעודד אנשים ללמוד שם.