אחד הז´אנרים המתקדמים של היום במופעי תרבות הוא למעשה תיאטרון פלייבק, כזה שמשתף את הקהל בתוך המופע תוך הצפת רגע מחייו או סיפור שיש לו לספר, ונעזר עקב כך גם באילתורים. תיאטרון פלייבק הוא אחד מסגנונות תיאטרון הפרינג´ – סגנון אלטרנטיבי של מופע שבו השחקנים, התוכן והבימוי אינו ידוע מראש. תוך כדי השיקופים האישיים של הדמויות המשתתפות וסיפוריהן, נוצר מין תיאטרון טיפולי שמכיל אלמנטים מעולמות שונים- פסיכודרמה, שירה, תנועה ומשחק, דרמה תרפיה, תיאטרון ועוד. אלו הופכים לכלים לטיפול תוך ההשתתפות בסצנות מרגשות שאותן חוו האנשים, בחוויות, בנטילת החלטות, ניהול צוותים, בהתמודדות עם קונפליקטים ועוד.
מהן מטרות קורס תיאטרון פלייבק?
הקורס מאפשר לשלב בין עולם התיאטרון לעולם הטיפול בנפש האדם- ולהעמיק את המודעות העצמית של המשתתפים בו תוך הקשבה לעצמם ולאחרים ואמפתיה, וכן מקנה כלי עבודה לטיפול בכל אדם. הקורס מכשיר את משתתפיו לעמידה מול קהל. הקורס נועד לחשוף את הלומדים לעושר חוויתי ולהתנסויות מעולם תיאטרון הפלייבק מהסיפור האישי ואל הסיפור הקולקטיבי, ולכלים הטיפוליים המיוחדים לו – על מנת להפוך את זה לכלי לעבודה טיפולית וחינוכית בהמשך.
מהם נושאי הלימוד בקורס תיאטרון פלייבק?
נושאי הלימוד בתיאטרון פלייבק מתחלקים בדרך כלל לשלושה חלקים: האחד- תיאטרון אלתור, השני- הקשבה לסיפור, לעצמי ולאחרים והשלישי – שיקוף בימתי – כיצד לשקף את הסיפור על פי מה שהאחר סיפר. ישנה למידה לגבי אינטונציה ושימוש נכון בקול, יסודות המשחק, פלייבק והמסכה, תבניות בתיאטרון פלייבק, תרגילי מיומנות לשיפור יכולות האלתור, תנועה בימתית, בניית הדמות שעל הבמה, בניית מבנה דרמטי לסצנה ועוד.
למי יתאים קורס תיאטרון פלייבק?
קורס תיאטרון פלייבק מאפשר עבודה מול מטופלים מחד, ועבודה עצמית על חוויות מאידך. על כן הקורס יכול להתאים לכל אחד ואחת שמעוניינים להביא לידי פתרון סוגיות שונות בעצמם או באחרים. תוך כך הוא יכול להתאים לבעלי מקצועות טיפוליים, למנהלי צוותים שמעוניינים לשפר את ההתנהלות מול אנשיהם ולתרגל קבלת החלטות באופן שונה ועוד.