ממבט ראשון מקצוע ההדברה אינו דורש כישורים או ידע מיוחד, כך שרבים מאמינים שכל אחד יכול לקחת לידו תרסיס או חומר הדברה ולהפוך למדביר מקצועי. בפועל, קביעה זו רחוקה מאוד מן האמת משום שמדביר הוא מקצוע לכל דבר ועניין, הדורש הכשרה מתאימה וידע מעשי ותיאורטי רב. בנוסף לכך מדובר במקצוע הנתון לפיקוח של רגולאטור, כך שעל מנת לעבוד כמדביר מקצועי דרוש היתר ורישיון מיוחד מטעם המשרד להגנת הסביבה, אותו ניתן לקבל רק לאחר הכשרה מקצועית מתאימה מטעם הגופים המוסמכים לכך.
סוגי ההדברה השונים
כאמור, עבודת הדברה ללא רישיון מתאים נחשבת לפעולה מסכנת חיים בשל העבודה עם חומרים רעילים, לכן מדביר הפועל ללא רישיון עובר על החוק וממסתכן בעונשים כבדים העלולים להגיע אפילו למאסר מפועל. המשרד להגנת הסביבה קובע ארבעה סוגים של היתרים לביצוע הדברה: היתר לקטילת חרקים, היתר לקטילת מכרסמים, היתר איוד מוגבל והיתר איוד בלתי מוגבל. מדביר רשאי לבצע אך ורק את הפעולות להן יש לו היתר.
מה לומדים בלימודי הדברה?
קורסי ההדברה מקנים לסטודנטים בקורס את הידע התיאורטי בנוסף ליכולות המעשיות על מנת לבצע בעולות הדברה בהתאם להיתרים הנלמדים ביעילות ובבטיחות. הסטודנטים בקורס מקבלים את הידע המקצועי הדרוש כגון הכרה של חומרי ההדברה והרעלים בהם עושים שימוש, אופן השימוש בחומרי ההדברה, הגנה על הסביבה ובטיחות בעבודה עם חומרים מסוכנים. כמו כן לומדים הסטודנטים אודות סוגי המזיקים השונים, ומתנסים והדרכים היעילות להדברתם.
כיצד מקבלים רישיון הדברה?
על מנת לקבל רישיון הדברה יש לעבור בהצלחה את מבחן המעבר הממשלתי המיועד להסמכת מדבירים מטעם משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה. המבחן בודק את רמת השליטה בחומר הנלמד בקורסי ההדברה, ואת מידת הידע של הנבחן בכלים ובשיטות העבודה המקובלות. ניתן להרחיב את הרישיון על ידי לימוד בקורסים שונים המעניקים היתרים שונים, כאשר את ההיתרים יש לחדש מדי שנה אצל וועדה מיוחדת לנושא מטעם המשרד להגנת הסביבה.