בעלי מקצוע מוסמכים הם בעלי דירוג מסוים, אשר מצביע הן על רמת הלימוד האקדמית שנצברה להם והן על ההסמכות המקצועיות שנזקפו לזכותו ושבהן הוא יכול לעסוק ואף להירשם באיגודים המתאימים. ההבדל המהותי בין הנדסאי למהנדס, הוא שמהנדס הוא תואר מתקדם יותר בשרשרת הסמכויות, כשהיא מחולקת כך- טכנאי, מהנדס, B.Sc (תואר ראשון במדעים, או בהנדסה) כשלאחריו- מי שעובר את מבחני הרישוי המהנדסים והאדריכלים, הופך לאחר מכן למהנדס מוסמך. מצד שני, המומחיות של הנדסאים פעמים רבות לא נופלת מזו של מהנדסים, למרות שלאחרונים ישנן יכולות נוספות כמו אבחון.
יתרונות מול חסרונות של הנדסאים מול מהנדסים
ישנם יתרונות וחסרונות יחסיים בין שני התארים – לימודי הנדסאים נמשכים זמן מופחת בדרך כלל (כשנתיים - שלוש שנים על פי המסגרת הסטנדרטית), ואילו לימודי מהנדסים אורכים ארבע שנים, ככל תואר בהנדסה – והמשכורת העתידית הצפויה להם מותאמת ביחס ישר לדרגה האבולוציונית של התואר. לימודי הנדסאים מכשירים לצד המעשי שבמקצוע, ואילו לימודי מהנדסים בנויים מחומר אקדמי רב יותר.
שוק העבודה להנדסאים מול מהנדסים
התואר להנדסאים (PE) נוצר מתוך הצורך העולה מן השטח במהנדסים בתחומים שונים ומתפתחים, אולם כאלו שהוסמכו באופן מקוצר וממוקד לאותו הצורך בתעשייה, ולכן הם לומדים במשך זמן קצר יותר, ומקבלים הסמכה שמאפשרת להם ליישם את הלימודים מיד לאחר סיום התואר. זאת הסיבה להופעתם של מעצבים גרפיים רבים, הנדסאי תקשורת, הנדסאי סאונד ועוד, בהתאם לצרכים שעולים על פני השטח. ההיצע בתחום גדול בשני התחומים – ונתוני השכר גבוהים מהממוצע – ועדיין נוטים כאמור לטובת המהנדסים.
מה התואר שכדאי לבחור?
התלבטות בין תארים ומסלולי לימוד היא אישית ונובעת משיקולים וצרכים משתנים בין אחד לשני. בניית מסגרת לימודים לתואר גם היא חלק מהשיקול בבחירת מוסד ומסלול הלימודים שבו – זה חשוב בשביל שיהיה אפשר גם להרוויח כסף לצרכי המחיה ועוד. לעתים השיקול נובע דווקא מעניין קרבת מוסד הלימודים לעבודה או למגורים, או יוקרת מוסד הלימודים עצמו בדרך לסלילת מקצוע.