לימודי ערב מתייחסים על פי רוב לתוכנית לימודים ייחודית לתואר ראשון המתקיימת בשעות הערב ואחה"צ, עם זאת לימודי ערב יכולים גם להתייחס ללימודי תעודה וקורסים שגם הם לוקחים חלק בשעות הערב. מרבית הקורסים ולימודי התעודה מתקיימים בשעות גמישות אך לימודי תואר ברובם מתקיימים בשעות הבוקר ובתקיפות יומיומית שדורשת מהסטודנט להקדיש את מרבית חייו ללימודים במשך 3 שנים לפחות. המותרות הזו לא נגישה לכל אחד ויש אנשים שצריכים לעבוד ולפרנס משפחה או כאלו שהחלו בקריירה משגשגת ולא רוצים לקטוע אותה בעקבות לימודים – בעקבות זאת קמו מסלולי לימוד ערב לתואר ראשון.
מה היתרון של לימודי ערב?
ללימודי ערב יתרונות רבים כאשר הראשון שבהם הוא שילוב בין קריירה לבין לימודים. מכיוון שהלימודים מתקיימים במסלולים נוחים יותר – בשעות הערב, לא כל יום בשבוע – ניתן להקדיש זמן גם לפיתוח קריירה וגם למשפחה, תחביבים וכו´. סטודנטים ללימודי ערב זוכים לפיתוח קריירה והתנסות מעשית בשוק העבודה מצד אחד והעשרת הידע התיאורטי מצד שני – הם לומדים את העיוני והפרקטיקה זה לצד זה ויכולים ליישם זאת באופן מיידי. יתרון גדול נוסף של לימודי ערב הוא פתיחת דלתות מוסדות ההשכלה הגבוהה לאוכלוסייה נרחבת יותר – אם בעבר היו נאלצים לוותר על תואר אקדמאי בשל אילוצי החיים הרי שכיום ניתן לרקוד בשתי החתונות.
באילו תחומים קיימים לימודי ערב?
בעקבות הדרישה הגדולה ללימודי ערב התפתח מאוד תחום זה ומכללות ומוסדות להשכלה גבוהה ברחבי הארץ מציעים מגוון רחב של מסלולי לימוד במתכונת לימודי ערב. כך למשל ניתן לעשות תואר ראשון בחינוך, תואר ראשון במשפטים, תואר ראשון במקצועות ההנדסה, תואר ראשון במנהל עסקים, תארים בתחום מדעי החברה והרוח – כל אלו בלימודי ערב. הלימודים יכולים להתקיים מס´ מועט של פעמים בשבוע וכך אופציה לפרוש את הלימודים לאורך זמן, או לחלופין לימודים גם ביום שישי.
מה הם תנאי הקבלה ללימודים במסלול ערב?
תנאי הקבלה ללימודים במסלול ערב הם דיי דומים, אם לא זהים לחלוטין, לתנאי הקבלה בלימודי הבוקר הנורמטיביים והרגילים. סה"כ מדובר בתכני לימוד זהים שפשוט פרושים בצורה שונה ובשעות שונות, מדובר באותה תעודת תואר – הכל זהה רק מתכונת הלימודים קצת שונה. במסלולי לימוד מסוימים לאנשים מבוגרים יותר מעל גיל 30+ למשל קיימות הקלות משמעותיות בתנאי הקבלה.