תחום הבניה הירוקה תפס תאוצה משמעותית בשנים האחרונות וניתן לראות אותו מופיע במגוון רק של נושאים. המודעות לחשיבות של סביבה ירוקה ובריאה גדלה תוך התחשבות במשאבים הטבעיים שהאדמה מציעה לנו בלי לכלות אותם עד תומם ולהשתמש בהם לרעת האדם ולרעת איכות הסביבה. גם בעולם האדריכלות החל לקום פן ירוק המכונה בניה ירוקה ובמסגרתו האדריכלים, כחלק מתוכנית הבניה, התכנון והעיצוב כוללים גם שיקולים ירוקים-סביבתיים.
מה המטרות והעקרונות של האדריכלות הירוקה?
אדריכלות, כמו בעולם המשפטים, יכולה להתחלק למגוון התמחויות – בנייה אורבאנית, כפרית, מסחרית ולכל אלו מצטרף מושג חדש – אדריכלות ירוקה. האדריכלות הירוקה מתבססת על מטרה אחת עיקרית – לבנות עם מינימום נזק לסביבה ולהליכים אקולוגיים. האדריכלות הירוקה שואפת להימנע מפגיעה במשאבים טבעיים תוך כדי הבניה. בין העקרונות העיקריים של האדריכלות הירוקה ניתן למנות הליכים למניעת זיהום של מים ואוויר, צמצום של הפסולת שלא מתכלה, שמירה על טופוגרפיה נוכחית, שאיפה לצמצם את הפגיעה באקלים בעקבות אמצעי תחבורה ותעשיה שונים ולבסוף – צמצום של צריכת האנרגיה.
לימודי אדריכלות ירוקה
בתי ספר רבים מושתתים בימינו על רעיון הסיוע לשמירה על רקמת החיים העדינה של כדור הארץ, על התהליכים האקולוגיים ושמירה על סביבה ירוקה. ניתן להתמחות בלימודי אדריכלות ירוקה הן במגוון קורסים והן בלימודי התואר עצמם. תלמידי אדריכלות ירוקה ידעו כיצד לשלב את הבניה והתכנון בהתאם לתנאי האקלים, כיצד לשים פעמיהם על משאבי הטבע באזור הבניה ולשמור עליהם, כיצד לחסוך במים, כיצד להשתמש באנרגיה באופן יעיל וחסכוני, כיצד למחזר חומרים שונים ולהימנע משימוש בחומרים שלא מתכלים טוב, כיצד למנוע זיהום של האוויר והמים ועוד.
האדריכלים הירוקים – דור העתיד
האדריכלים הירוקים מטבעם מסתכלים על המהלכים שלהם צד אחד קדימה תוך התבוננות רחבה יותר – מעבר להשלמת הפרויקט מושם דגש על הסביבה שמקיפה את המבנה וכיצד לצמצם ככל האפשר את הפגיעה. בעתיד (וגם היום) יוכלו האדריכלים הירוקים להציע פתרונות ממשיים לבניה ירוקה ושמירה על אקולוגיה, יפתחו מערכות שיסייעו לפתח את נושא האנרגיה הסולרית, מחזור המים, הקמה של גינות ירוקות ועוד. האדריכלים הירוקים הם העתיד של הבניה הירוקה וידעו כיצד להנדס ולתכנן את המבנה המדובר תוך ניצול של פרויקט זה לפיתוחים ירוקים למיניהם.