מדינת ישראל היא מדינה ייחודית מאוד בכל הקשור לחייהם של הצעירים החיים בה. בעוד שבמקומות אחרים בעולם סטודנטים אשר מסיימים את לימוד התיכון וממשיכים ללימודים באוניברסיטה או מתחילים לעבוד, הצעירים הישראליים שאך סיימו את התיכון מתגייסים לשירות חובה בצבא ההגנה לישראל על מנת למלא את חובתם האזרחית למדינה. הגיוס לצבא הוא ערך מוסרי חשוב, אולם הוא מהווה הפסקה עבור אותם צעירים שמשתחררים כעבור שנתיים או שלוש וצריכים להחליט מה לעשות עכשיו.
מה לומדים אחרי הצבא?
כאמור, אחרי השירות הצבאי הארוך והאינטנסיבי, רוב המשתחררים מעוניינים לקחת כמה חודשים של פסק זמן על מנת לשבת ולחשוב מה הם רוצים לעשות עם החיים שלהם, וחלקם אף יוצאים למסעות קצרים או ארוכים בעולם. בסופו של דבר בפני כל המשתחררים ניצבת הדילמה כיצד להשתלב בעולם האקדמיה, מה ללמוד, באיזה מוסד כדאי ומתאים ללמוד וכן הלאה. הבלבול עבור משתחררים טריים הוא גדול מאוד, כאשר לדילמות הללו נוספות שאלות כמו, במה אני רוצה לעבוד, היכן אני רוצה לגור, כיצד אממן את הלימודים ועוד.
האם להתחיל ללמוד מוקדם או האם עדיף לחכות מעט?
חיילים משוחררים רבים מרגישים את הלחץ מהסביבה שמצפה מהם להתחיל ללמוד כמה שיותר מהר. נכון ככל שמתחילים ללמוד מוקדם יותר, כך גם מסיימים את התואר בגיל צעיר יותר, ואפשר להתחיל לפתח קריירה, לצבור ניסיון בשוק העבודה ולתפס בסולם הדרגות. אולם אסור שהלחץ הזה יגרום לנו לקבל את ההחלטה הלא נכונה לגבי תחום הלימודים המעניין אותנו. את הזמן שנחסוך על רישום מהיר ללימודים, נאבד בסופו של דבר כשנחליט שאנו רוצים לשנות את המסלול או את התואר שלנו במהלך הלימודים.
זכויות של חיילים משוחררים
על מנת לסייע לחיילים משוחררים במציאת הכיוון הנכון בעולם האקדמיה הוקמה היחידה להכוונת חיילים משוחררים מטע משרד הביטחון. היחידה מציעה ייעוץ והכוונה לגבי האפשרויות העומדות בפני חיילים משוחררים, וכן מייעצת להם בנוגע למסלולי לימוד ובנוגע לזכויותיו של כל חייל משוחרר. כמו כן, ישנם כספי הפיקדון אותם מקבל כל חייל משוחרר המיועדים ביות השאר לצורך מימון הלימודים האקדמיים, ולכן מומלץ להשתמש בהם בתבונה.