כחלק מהתוכניות ומן הפעילות הסיזיפית לקראת קבלת מעמד של אוניברסיטה, נחנך לאחרונה במרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון מרכז חדש העונה לשם "המרכז לחקר המזרח התיכון". תכליתו של המרכז החדש הינו העמקת הידע והמחקר בתחומי הלימוד של מרכז אסיה והמזרח התיכון, ובתחומי חקר המגמות השונות באסלאם מחוץ למזרח התיכון, אשר משפיעות באופן ישיר על תהליכים פוליטיים, תרבותיים וחברתיים במזרח התיכון עצמו. במסגרת עבודתו של המרכז יחקרו כל הסוגיות אשר משפיעות על ישראל ויחסיה עם העולם.
תחומי מחקר חשובים ומעניינים
במסגרת אביב העמים הערבי שעובר על המדינות הערביות במזרח התיכון מתחילת השנה, ישנו דיון עמוק ורציני אודות יחסי המשטרים והממשלים הערביים כלפי סוגיות אזרחיות כגון זכויות אדם, דמוקרטיה וליברליות. על מנת לשרטט את פני המזרח התיכון ביום שלאחר המהפכות, ולנסות לצפות ולו במעט מהצופן העתיד, וכיצד יראו החיים במזרח התיכון, יש לעסוק במחקר מקיף אודות אופי המשטרים הערביים במזרח התיכון, מידת היציבות שלהם ויחסי הגומלין עם המדינות השכנות ועם מדינת ישראל בפרט.
משנים את אופן המחקר בתחום
מכונים החוקרים את המזרח התיכון לא חסרים בישראל, וכל אוניברסיטה המכבדת את עצמה מתפארת בפקולטה ללימודי המזרח התיכון. אולם רוב המרכזים הקיימים שמים דגש על היבטים צבאיים וביטחוניים במחקר בעוד שבמרכז לחקר מרכז אסיה והמזרח התיכון באריאל מתכוונים להשים דגש על מוטיבים חברתיים במדינות המזרח תיכוניות כגון זכויות האזרחים, מידת המשילות של המשטרים והמגמות פוליטיות הצפויות באותן מדינות.
מיטב המוחות פועלים יחד
את המרכז החדש יוביל הפרופסור אלכסנדר בליי אשר לצידו יעבדו מיטב החוקרים בתחום כגון פרופסור טליה איינהורן, ד"ר יובל ארנון-אוחנה, ד"ר אייל לוין, ד"ר רון שלייפר ועוד חוקרים מובילים אחרים. המרכז יעסוק בין השאר בהוצאה לאור של ספרים ומאמרים בנושא חקר המזרח התיכון וכן יעניק תקציבים ומלגות לצורכי מחקר. כמו כן מקווים במרכז כי הפעילות תוביל לקידום ההוראה האקדמית בתחום, ולשיתוף פעולה עם מחלקות מקבילות במרכז האוניברסיטאי שבשומרון.
לפרטים נוספים אודות מסלולי הלימוד והמרכז האוניברסיטאי אריאל שבשומרון - לחץ כאן!