הבמאי הוא למעשה מקצוע מתחום האומנות אשר מתמקד בהפיכה של טקסט למוצר אומנותי. ישנם סוגים שונים של במאים כאשר המפורסם והנחשק מכולם הוא במאי הקולנוע היודע להפוך תסריט לסרט המוצג באולמי הקולנוע. בנוסף לכך ישנם במאי טלוויזיה הדומים מאוד באופי עבודתם לבמאי הקולנוע, וכן במאי תיאטרון. לבמאי יש את ההשפעה הגדולה ביותר על היצירה האומנותית מפני שהוא משפיע באופן ישיר על כל המרכיבים היוצרים אותה כגון השחקנים, הפסקול, התאורה, התלבושות וכן הלאה.
ליהוק של שחקנים
אחד התפקידים החשובים ביותר של הבמאי הוא ליהוק צוות השחקנים. הבמאי הוא שקובע את חלוקת התפקידים ביצירה האומנותית, ובדרך כלל יש לו את המילה האחרונה בנושא, למרות שהוא נעזר באנשי מקצוע נוספים כגון מלהקים או מפיקים. תפקידו של הבמאי הוא לראות את התמונה בכללותה, ולזהות האם האופן בו מתחברים שלל השחקנים ביצירה, תואם את האופן לפיו הוא מעוניין ליצור אותה. הליהוק נעשה על בסיס כישורי השחקנים וגם על בסיס מראה חיצוני, ודורש ניסיון רב וידע בתחומי המשחק והבימוי.
יצירת הקונספציה
תפקיד נוסף ולא פחות חשוב משלל תפקידיו של הבמאי הוא יצירת הקונספציה של היצירה האומנותית. בשלב הראשון הבמאי מנתח את התסריט ולומד אותו מבחינת הדמויות, העלילה והמסר, ולפי זה הוא מחליט איזה סוג של יצירה הוא מעוניין ליצור. האם מדובר במחזה דרמטי, או בסרט קומדיה, או אפילו במשהו מותח. הפרשנות שלו לתסריט היא זו שתבוא לידי ביטוי ביצירה, ואותה הוא ינסה להעביר לקהל הצופים.
המנהל מאחורי הקלעים
הבמאי הוא למעשה המנהל בפועל של כל מה שמתרחש מאחורי הקלעים במהלך ההכנות להצגה, לסרט או לתכנית הטלוויזיה. במסגרת תפקידו הוא מנהל את החזרות השונות, של צוות השחקנים, הוא מחלק את ההוראות לצוות התאורה והסאונד של היצירה, קובע את הסגנון תפאורה שהוא מאמין שיעביר בצורה הטובה ביותר את הקונספט שלו ועוד. למעשה בהרבה מובנים, הבמאי הוא כמו מנצח על תזמורת שמשלב בין הגורמים השונים המרכיבים את היצירה.