CRA הינם ראשי תיבות של צירוף המילים Clinical Research Associate, ובתרגום חופשי – ניטור מחקרים קליניים. מדובר בתפקיד חשוב שעומד בראש הפיקוח בכל הנוגע לניסוי הקליני. ניסוי קליני הינו השלב האחרון במחקר הקליני שמטרתו לנסות תרופה על אדם, לראות שהיא פועלת, תקינה ובטוחה ולקבל את אישור משרד הבריאות להפיץ אותה בקרב רבים. הCRA הינו תפקיד חשוב ומהותי שמרכז את הניהול של הניסוי הקליני תוך שמירה על זכויות החולים הלוקחים חלק בניסוי הקליני, כל זאת על פי תקנות ופרוטוקולים שנחקקו בתחום.
למי מתאים לעבוד בCRA?
תחום עבודה זה מיועד בדרך כלל לבוגרים בתחום מדעי החיים והטבע, בתחום הרוקחות, הרפואה והכימיה. בוגרי תואר זה המעוניינים להשתלב בתחום מעניין, בתחום של מחקר מצד אחד ומצד שני תקשורת יומיומית עם מגוון של אנשים, עבודה עם קולגות בארץ ובחו"ל, עבודה בשטח ולא רק במעבדה – יכולים לבחור בקורס CRA ולהתמחות בתחום הניסויים הקליניים. מדובר בתחום עבודה מרתק שמאפשר לא מעט השתלבות תעסוקתית, עקב התפתחות ענף זה בארץ.
מה הוא ניסוי קליני?
הניסוי הקליני הוא השלב העיקרי ובין הסופיים במחקר הקליני. בשלב הניסוי הקליני המטרה העיקרית הינה לאשר את הבטיחות של מוצר רפואי כלשהו – תרופה, מכשור רפואי וכו´. בשלב זה של המחקר משתמשים במוצר על בני אדם שהסכימו לקחת חלק בניסוי הקליני ומדובר בשלב אחד טרם אישור המוצר הרפואי והופעתו בבתי החולים ובמדפי בתי המרקחת. העולם הרפואי לצד הטכנולוגי מתפתח ללא הרף וכמות המחקרים הקליניים היא רבה והמוצרים המאושרים הם רבים – עם זאת קיימות דרישות קפדניות מאוד לאישור מוצר, שאחרי כל לא מדובר במשחק אלא בעניין של חיים ומוות ובריאות של האוכלוסייה הכללית. בישראל מתקיימים ניסויים קליניים רבים בשיתוף פעולה עם חברות בינלאומיות העוסקות בתרופות ומוצרים רפואיים למיניהם.
איך מתחילים לעבוד בעולם הניסויים הקליניים?
לאחר קבלת תואר ראשון בתחומי הרפואה, הכימיה, הרוקחות, מדעי החיים, הטבע ותארים אחים להם – ניתן לגשת לקורס מיוחד לניטור מחקרים קליניים – CRA. קורס זה מקיף מאוד ומעניק לתלמידים ידע מעמיק על כל הנוגע למחקרים הקליניים, לרגולציות הרבות, לתקנות ולדרישות ברחבי העולם. דגש חשוב מושם על זכויות המשתתפים בניסוי הקליני. הקורס מאפשר השתלבות במחקרים הקליניים בעיקר בתחום הפרמצבטי.