אחד הקריטריונים לפיהם נמדדת החברה הוא האופן בו היא מתייחסת לאוכלוסיות המבוגרות שלה, ולאנשים הקשישים שלאחר שנים רבות של עבודה ותרומה לחברה מבקשים להעביר את שארית חייהם ברווחה ובשלווה. חלק מאותם קשישים סובלים מתופעות ומחלות כתוצאה מן הגיל המבוגר, וזקוקים לטיפולים מיוחדים. העלייה באיכות החיים הביאה להארכת תוחלת החיים, וכיום אוכלוסיית הקשישים מונה הרבה יותר אנשים מבעבר, והחברה שלנו נדרשת לתת מענה לצרכיהם. כתוצאה מכך עלה הביקוש לאנשי סעד ורווחה המסוגלים לענות על צרכיהם של קשישים.
מהם הצרכים השונים של קשישים?
בניגוד לדעה הרווחת צרכיהם של אנשים קשישים אינם מתמצים אך ורק בטיפול רפואי ובמתן מענה לצורכיהם הגופניים. על מנת להזדקן בכבוד כל אדם זקוק גם לצרכים נפשיים ורוחניים שונים. אנשים קשישים אינם שונים בנפשם משאר האוכלוסיות הפחות מבוגרות, וגם להם ישנם צרכים חברתיים. על מנת למלא את מכלול הצרכים הללו יש לעבור הכשרה מיוחדת, ובתי אבות ברחבי המדינה משוועים לאנשי מקצוע מיומנים המסוגלים להעביר פעילויות חברתיות המותאמות לקשישים, סדנאות הדרכה ופעילויות לימודיות בנוסף לידע רפואי.
הכשרה מקצועית לעובדי בתי אבות
על מנת לתת מענה לדרישות השוק ישנם כיום הרבה מאוד מוסדות לימוד אשר מציעים מסלולי הכשרה שונים המעניקים ידע מקצועי בכל תחומי הסעד והטיפול באוכלוסיות מבוגרות. מסלולי הלימוד השונים מעניקים הכשרה מקצועית בניהול בתי אבות, בניהול דיור מוגן ובניהול מסגרות אחרות המיועדות לאנשים מבוגרים. בנוסף למסלולי הלימוד הללו, ניתן למצוא במחלקות לעבודה סוציאלית באוניברסיטאות השונות גם מסלולי התמחות בגיל הזהב.
מה לומדים במסלולי ההתמחות בגיל הזהב?
בנוסף לניהול בתי אבות, מסלולי ההתמחות בגיל השלישי מציעים גם קורסים בתחומי הרפואה והפרא-רפואה השונים כגון פיזיולוגיה, פיזיותרפיה, שיקום, מערכות בריאות, פסיכותרפיה, ריפוי בעיסוק, סיעוד, עבודה סוציאלית ועוד. בנוסף לכל לומדים הסטודנטים כיצד ליצור סביבה תומכת ואפקטיבית עבור אנשים קשישים, אותה ניתן ליישם בבתי אבות שונים, שיטות לזיהוי צרכים מיוחדים ועוד.