מכל העולם הגוף הציבורי אשר אמון על ביטחונם של אזרחי המדינה הוא המשטרה. תפקידה של המשטרה הוא לשמור על הסדר הציבורי, ולהגן על חיי התושבים ועל רכושם באמצעות לחימה בפשע, אכיפת חוקים ותקנות, ושמירה על הסדר הציבורי. תפקידיו של השוטר נקבעים על פי חוק, והוא כפוף לגופי השלטון השונים כאשר במקרה של מדינת ישראל, הגוף האחראי הוא הממשלה באמצעות המשרד לביטחון פנים. על מנת להיות שוטר יש להתגייס למשטרה ולעבור הסמכה מתאימה לכך.
מה כוללת ההכשרה המשטרתית?
על מנת להיות שוטר בישראל יש להיות אזרח ישראלי ולהשלים 12 שנות לימוד. משטרת ישראל מקבלת לשורותיה רק אזרחים אשר שירתו שירות צבאי או כאלו אשר קיבלו פטור על פי חוק. כמו כן יש לעבור בדיקות התאמה, בדיקות רפואיות ותהליך של סיווג ביטחוני. תהליך ההכשרה של משטרת ישראל כולל מספר שלבים במהלכם עוברים הצוערים מבחני מיון, מבחנים הבודקים כושר פיזי, ומבדקים פסיכולוגיים. מועמדים שעברו את השלבים הללו נשבעים אמונים למשטרה ומתחילים בקורסי ההכשרה השונים בהתאם לשיבוצם.
למי מתאים להיות שוטר?
לא כל אחד מתאים להיות שוטר בישראל. במסגרת עבודתו של השוטר הוא נדרש להוכיח אומץ לב, נחישות, דבקות במטרה, עמידה בתנאי לחץ ועוד. אנשים עם חוש צדק מפותח בעלי יושרה, אמינות, אהבת אתגרים ובעיקר סבלנות, הם בדרך כלל האנשים המתאימים ביותר לתפקידי השיטור, ואותם מחפשת המשטרה. כמו כן, שוטר טוב צריך להיות מסוגל לעמוד בפיתויים הרבים בדרך ולא לנצל את כוחו וסמכויותיו לרעה.
מקצועות משטרתיים
ישנם הרבה מאוד מקצועות והתמחויות במשטרה, כאשר לכל תפקיד או התמחות הכשרה נפרדת הכוללת יכולות שונות. ישנם בלשים סמויים, מגישי צווים, עורכי דין, חבלנים, צלפים, מפזר הפגנות, סיירים, חוקרי זיהוי פלילי ועוד עשרות תפקידים מגוונים. למרות כל זאת הכשרתו הבסיסית של השוטר מסמיכה אותו לתת מענה למקרים שכיחים כגון חקירה ראשונית של תאונות דרכים, איסוף ראיות, איסוף עדויות, ביצוע מעקב, עבודת מודיעין ועוד.