תיאטרון פלייבק הינו תחום במשחק תיאטרלי שכולל שיתוף של הקהל במהלך ההופעה ואימפרוביזציה. תיאטרון פלייבק נחשב לא פעם ככלי טיפולי ורבים הפסיכולוגים, עובדים סוציאליים והמקבילים המקצועיים שלהם שבוחרים בקורס המשך זה ככלי טיפולי. לא פעם עולה השאלה – מה בעצם לומדים בתיאטרון פלייבק? מה הוא קורס תיאטרון פלייבק? מאמר זה יפרט את הנושאים הנחמדים בתיאטרון פלייבק.
אימפרוביזציה ואלתור
אחד הנושאים המרכזיים ביותר בתיאטרון פלייבק הוא תחום האימפרוביזציה והאלתור – כלומר, משחק ללא שינון של טקסט וידע מראש של החומרים שיוצגו. אלתור בקבוצה הופך למאתגר יותר ודורש שיתוף פעולה ועל כן משמש ככלי טיפולי. במהלך לימודי אלתור ילמדו כיצד לבנות דמות באמצעות תנועה, באמצעות קול, באמצעות דרמטיות תוך שילוב של הסצנה הנוכחית. יכולות של אימפרוביזציה חשובות גם לחיי היום יום ומוציאות את האדם ממחשבותיו המקובעות. נפתחות דלתות חדשות ואופציות נוספות להתמודדות עם קשיים לאורך החיים.
ללמוד להקשיב
כלי טיפולי נוסף שניתן למנות בתיאטרון הפלייבק הוא ההקשבה. לא פעם כאשר מספרים לנו סיפור אנו קוטעים אותו עם שאלות רבות. לימודי ההקשבה במסגרת תיאטרון פלייבק ילמדו לשמור על איזון וצלילות תוך מנוחה נפשית, האזנה והקשבה לאחר באופן מעמיק. בפן התיאטרלי תחום זה מסייע להבין את הסיפור והטקסט לעומק ולדעת מתי מגיעים לשיא הסיפור. הן בתיאטרון ובעולם המשחק והן בחיים האמיתיים ללמוד להקשיב באופן מלא ולהאזין לאחר הוא תחום חשוב מאוד שיכול רק לסייע בהליך החלמה וטיפול.
שקיפות
שקיפות בפן הבימתי הוא דבר שקשה מאוד להשיג. לא פעם במהלך האזנה לסיפור, הצגה או טקסט אנו חווים רגשות רבים, תובנות, מחשבות ומסקנות שאין לנו דרך לתרגם אותם למעשים, ובמקרה זה – לבימוי והפקה בפועל. במסגרת לימודי תיאטרון פלייבק תלמדנה הטכניקות והגישות השונות לתרגום המחשבות למעשים – דבר שמהווה כלי טיפולי חשוב מאוד בהחלמתו של מטופל. באמצעות עבודה קבוצתית, שקיפות, ביקורת וניסיון להגדיר את המחשבות במילים מתבצע הליך תרפויטי חשוב.