אחד התחומים שמקבלים הכרה חשובה ומשמעותית בתחום הרפואה הוא תחום הליצנות הרפואית והג´לולוגיה. לימודי הליצנות הרפואית הפכה כבר מזמן לאחד מתחומי הלימוד הלגיטימיים ביותר בעולם, וישנם אפילו מסלולי לימוד בהם ניתן להוציא תואר ראשון בליצנות רפואית. כעת לבוגרי התואר ולאנשים אשר התמחו ברפואה ההוליסטית לסוגיה, ניצבת האפשרות לעבור קורס השלמה המבוסס על לימודי הליצנות הרפואית הנקרא לימודי ג´לולוגיה.
מה זה ג´לולוגיה?
ג´לולוגיה היא למעשה סוג של תקשורת בין אישית באופן המשלב הומור ואומנות. באמצעות השימוש בהומור, ניתן לקבל זווית ראייה נוספת על המציאות, ולעודד תהליכי החלמה אצל חולים. מטרותיו של תחום הג´לולוגיה הם לפתח קשר רגשי עם הטופל, להגביר אצלו את המוטיבציה להחלמה ולשיתוף פעולה, וללוות אותו לאורך כל תהליך ההחלמה הקשה. התחום נולד מתוך הצורך לקיים ערוץ תקשורת בין המטפל למטופל באופן שיוביל לשיתוף פעולה מלא בניהם. בתחום הג´לולוגיה ניתן לעבוד הן עם קבוצות של מטופלים והן עם מטופלים יחידים.
מה ההבדלים בין ג´לולוגיה לבין ליצנות רפואית?
כאמור, תחום הג´לולוגיה הוא תולדה של ענף הליצנות הרפואית, וגם היא עושה שימוש בהומור ובאומנויות שונות על מנת ליצור קשר רגשי עם המטופלים. אולם בשונה מליצנים רפואיים שעובדים בצורה פרטנית עם החולים או המלווים, בתחום הג´לולוגיה עובדים עם אוכלוסיות שונות וגם עם קבוצות של מטופלים. בעוד שתפקידו של הליצן הרפואי מתמקד בהפגת חרדות וחששות אצל מטופלים, הג´לולוג מעניק למטופל כלים להתמודד עם מצבו גם מחוץ לביקור הטיפולי, והקשר שבין המטופל לג´לולוג ממשיך גם לאחר הטיפול.
הכשרה שונה לליצן רפואי ולג´לולוג
עבודתו של הג´לולוג אינו מתאימה אך ורק למוסדות הרפואיים, וניתן לשלב אותם בכל מסגרת טיפולית המציעה תקשורת אמיתית בין מטפל למטופל מתוך תפיסה שהומור מהווה מרכיב חשוב באיכות חייו של המטופל, ומהווה גורם חשוב בתהליך ההחלמה שלו. ההכשרה המקצועית של הג´לולוג היא ארוכה ומורכבת יותר מזו של הליצן הרפואי, וכיום ישנו ביקוש מאוד גדול בקרב המוסדות הרפואיים לליצנים רפואיים שהם גם ג´לולוגים.