בישראל מוסדות לימוד להשכלה גבוהה רבים הכוללים בעיקרם מכללות ואוניברסיטאות. אין ספק שמס' המכללות עולה פי כמה וכמה על מס' האוניברסיטאות בארץ, ועדין אין לומר כי איכות הלימודים שונה בין אחד לשני. האוניברסיטאות באופן כללי נחשבות ברמת לימודים גבוהה יותר שכן המשותף להן הוא הרצון להעביר ידע חדש המתבסס על מחקר. לא מדובר בהכרח ביתרון שכן יש המחפשים בלימודים את הפן המעשי והפרקטי יותר שלא פעם נחסך מהם בלימודי אוניברסיטה.
תנאי קבלה לאוניברסיטאות בישראל
תנאי הקבלה לאוניברסיטאות בישראל נחשבים לקשים והקשוחים ביותר מכל מוסדות הלימוד להשכלה גבוהה בארץ. הדרישה ללימודים באוניברסיטאות היא גבוהה מאוד, במיוחד בעקבות שכר הלימוד האוניברסיטאי שהוא הרבה יותר זול מהמכללות ולא פעם בעקבות המוניטין והשם הטוב של אדם בוגר אוניברסיטה. בעקבות הדרישה הגדולה נדרש סגל האוניברסיטה לעלות את רף הקבלה מדי שנה ולהקשות על תנאי הקבלה. עם זאת, יש הרואים בתנאי הקבלה לאוניברסיטה כסטנדרטים ולא יותר מדי קשים מהמכללות. כמו כן, יש לציין, כי תנאי הקבלה מאוד שונים מאוניברסיטה אחת לשנייה.
גודלן של האוניברסיטאות
האוניברסיטאות בישראל מתאפיינות בשטח לימודים גדול מאוד שכולל בתוכו מרכזים שונים ללימודים, כיתות, חדרי מורים, חדרי סטודנטים, קפיטריה, מדשאות ועוד. הגודל הענקי של האוניברסיטאות יכול לאיים על התלמיד לא פעם ולגרום לו להרגיש כבורג קטן מאוד במערכת. מצד שני ניתן להיחשף למגוון רחב מאוד של סטודנטים מכל הארץ. לא פעם אומרים סטודנטים כי היחס של סגל המורים בשיעורים אינו אישי מספיק בעקבות הגודל הענקי של הכיתות. רבים ניגשים ללימודים באוניברסיטה מפן חברתי, אך עיקר מעגל החברים יהיה מתחום לימודיהם שכן מרכזי הלימודים בתחומים השונים רחוקים מאוד אחד מן השני.
מדוע כדאי לגשת ללימודים באוניברסיטאות בישראל?
הבחירה בין לימודים אקדמאיים במכללה לעומת אוניברסיטה היא לא פשוטה וסה"כ – אינדיווידואלית. לכל אחד העדפות שלו, רצונות, שיקולים וסיבות לבחירה בלימודים במוסד כזה או אחר. האוניברסיטאות מתמקדות, כאמור לעיל, בתחום המחקרי וביצירת ידע חדש – דבר שיכול להיות מושך ללא מעט סטודנטים סקרנים שבאמת רוצים להרחיב את הידע שלהם. כמו כן האוניברסיטאות מתבטאות בשכר לימוד אוניברסיטאי שהוא זול באופן משמעותי מהמכללות היוקרתיות.