איך לבחור מה ללמוד היא אחת השאלות המרכזיות בחייו של כל נער או נערה שסיימו צבא או לקראת סיום הלימודים בתיכון. מדובר בתקופה בה האדם בוחר את המשך דרכו בעצמו והוא אחראי על עתידו בניגוד לצבא ולתיכון שמגדירים את מסגרת החיים ומשאירים פחות אופציות בחירה. אופציות הלימוד הן רבות מאוד בימינו ויכולות להיות במסגרת תואר אקדמי או לימודי תעודה וקורסי העשרה במכללות, בתי ספר ואוניברסיטאות – השאלה היא – איך בוחרים?!
למה הולכים ללמוד בכלל?
החברה של היום פועלת על פי נורמות חברתיות מסוימות, כאשר אחת מהנורמות האלו הינו הלחץ לגשת ללימודים. הנורמה החברתית קובעת כי בשלב מסוים בחיים יש לגשת ללימודים אקדמאיים וזו שוטפת גם את המגזר העסקי שמעדיף אנשים עם השכלה אקדמאית, גם אם היא לא קשורה ישירות למקצוע אליו מתראיינים. תואר אקדמי מאפשר רמת חיים גבוהה יותר, השתלבות תעסוקתית ורווחה טובה יותר. לימודים אקדמאיים מאפשרים לפתח גם תחום התמחות מסוים בתחום עניין ועל כן יש הניגשים ללימודים אקדמאיים בשביל העשרה עצמית ולא בהכרח בשביל מציאת תעסוקה.
לבחור במקצוע שאוהבים
ההתלבטות העיקרית והמרכזית בבחירת לימודים היא הקריעה בין מקצוע שאוהבים לבין מקצוע רווחי שניתן למצוא בו בקלות תעסוקה. אנו חיים בעידן שבו צריך לדאוג לשים אוכל על השולחן ולהביא פרנסה מכובדת הביתה, כיוון והעלויות מחיה לאיכות חיים גבוהות מאוד. מצד שני, תעסוקה במקצוע שלא אוהבים אך מתפשרים עליו כי הוא מכניס הרבה כסף היא לא נכונה – בחירה מעין זו יכולה לגרור עמה תסכול ושחיקת שיניים לאורך שנים שיכולה רק לפגוע באורח החיים – גם אם יש הכל באופן חומרי ואין שמחה באופן נפשי זה לא שווה זאת. על כן חשוב מאוד לבחור בראש ובראשונה מקצוע שאוהבים, שמתחברים אליו ושרוצים לעסוק בו ללא קשר לכספים. כאשר חושקים במקצוע מסוים ניתן גם להרוויח ממנו כסף.
מה עושים אם לא יודעים מה רוצים ללמוד?
הרבה אנשים ניגשים ללימודים אקדמאיים לפני שגיבשו דעה עם עצמם – מה הכי מעניין אותם ומה הם רוצים ללמוד. המרדף האינסופי של האדם שמנסה להשיג את עצמו גורם לו לא פעם למעידות חסרות תועלת. אם הינכם בנקודת זמן בחייכם שאינכם יודעים מה אתם רוצים ללמוד אולי כדאי לדחות את הלימודים בינתיים, להתנסות בעבודות ותעסוקות שונות ולחקור עם עצמכם איזה מקצוע הכי קורץ ומתאים לכם. כמובן שאין צורך לדחות את הלימודים יותר מדי מצד אחד אך מצד שני לא כדאי להיכנס למקצוע שאינכם אוהבים, במיוחד אם מדובר בתואר אקדמי שמחייב אתכם למינימום 3 שנים.