ערבית היא שם כולל לשפה ולתרבות הנהוגה על ידי אחד מארבעה אנשים בעולם. למרות שבישראל ערבים אינם מהווים את רוב התושבים או האזרחים במדינה, אולם רבים מהתושבים בארץ – ככל שישראל היא ארץ קיבוץ גלויות, הם דוברי השפה ועדיין מחזיקים בתרבות ובמסורת הערבית כפי שמוצאם מגדיר אותם – הסורים, הלבנונים, העיראקים, הפלסטינים, הירדנים, המצרים וכן הלאה. לכל אחד מכנפי המוצא הללו ישנם דיאלקטים שונים בערבית ולזה נוספת גם הערבית הספרותית המשמשת לכתיבה (וזו היא גם שפת הקוראן) ישנם ערבים יהודיים, ערבים נוצריים וערבים מוסלמיים אולם עדיין השפה והתרבות הם גורם משותף לכולם.
מהי מטרתו של תואר ראשון בערבית?
התואר הראשון בערבית עשוי לפתוח בפני בוגריו דלתות רבות, כשבישראל העניין מעניק יתרון משמעותי בעל ערך מוסף. התואר יכיר ללומדים את התרבות ואת השפה הערבית הנהוגה בכתיבה ובדיבור, ויגע בתחומים שונים כמו למשל ספרות ושירה (כתבים של רבי שלמה אבן גבירול, רבי יהודה הלוי והרמב"ם), לאפשר הבנה של כלי תקשורת שונים בשפה הערבית, מסייע לאלו העוסקים ביחסים בין לאומיים במסחר, להיסטוריונים, ליטורגים ועוד להבין את שפת הקוראן ועוד.
מהם נושאי הלימוד בתואר ראשון בערבית?
תואר ראשון בערבית נלמד במוסדות אקדמיים רבים, כשכל אחד מהם מציע התמקדות שונה בתואר – כשאחד יציע התמקדות בערבית ואיסלאם, ואילו האחר יציע ללמוד את משמעות הערבית היהודית – את הרקע התרבותי שלה, את משמעותה בסכסוך הישראלי - ערבי ועוד. נושאי הלימוד יוכלו להיות בין השאר ערבית שימושית – בכתיבה ובדיבור, תחביר ודקדוק, איסלאם – תולדותיו, היסטוריה, פרשנות, טקסטים ועוד, ספרות בערבית ומקורות ערביים לתרבות הישראלית ועוד.
מה אפשרויות התעסוקה לבוגרי ערבית לתואר ראשון?
תואר ראשון בערבית מסייע לבוגריו על מסלוליו השונים מכוון את הלומדים על פי בחירתם לעסוק בתחום המעניין אותם: השתלבות במוסדות ממשלתיים ובזרועות הבטחון, לפנות לתחום העסקי – מסחרי מול גורמים ערביים, להשתלב באמצעי המדיה כדוברי ערבית, פרשנים, כתבים, תחקירנים ועוד (ללומדי מקצועות המדיה בהמשך) ומציע לבוגרים להשתלב בתארים מתקדמים יותר בתחום המחקר, תואר ראשון בהוראת ערבית ועוד.