אלו שפוחדים מנהיגה הם אנשים שיש להם רישיון נהיגה ויש כאלו שעדיין לא הוציאו. לכל אחד יש את הסיבה המיוחדת לו או את הקושי לעלות על הכביש ולנהוג. חוויות, פחדים וחרדות עלולים להיות הסיבה שבגינה נמנעים לאחוז בהגה ובעצם להתמודד איתם. פסד מנהיגה יכול להיות תוצאה של פוביה ספציפית – למשל עקב נהיגה בלילה, נהיגה בכביש סואן ועוד, מאגורפוביה או מהפרעה שהיא פוסט – טראומטית (חוויה טראומטית מנסיעה, עקב מעורבות כל שהיא בתאונה – גם אם לא הנהג). כיום, ניתן להפוך את תחושת חוסר האונים, את הפוביה מנהיגה לדרך התמודדות.
מהן מטרות קורס התמודדות עם פחד מנהיגה?
מעבר למטרה הברורה של הקורס ישנו טיפול בקשיים אשר מנעו מהנהג לעלות על הכביש. הקורס מיועד לסייע להתגבר על עקרונות ספציפיים – כמו למשל אי- נהיגה בדרכים לא מוכרות ולנהוג בחופשיות לנהיגה מהסוג שנמנעו ממנה, ובנוסף, הקורס מסייע לנהגים אשר נבחנים לרישוי להתגבר על החרדות ועל קשיי נהיגה נוספים.
מהם נושאי קורס התמודדות עם פחד מנהיגה?
הקורס בדרך כלל משתף פסיכולוגים ואנשי מקצוע שונים אשר מסבירים, מלמדים ומתרגלים שיטות להתמודדות מפני פחד נהיגה. בין הנושאים הנלמדים אשר עשויים להשתנות ממוסד לימודים אחד למשנהו ניתן למצוא תרגילי קואורדינציה רבים: עין – יד, עין – רגל, התמצאות במרחב, מהירות תגובה, יציבה נכונה בשילוב נשימה מודעת, תרגילי הרפיה וכווץ, תיאום בין אינטליגנציות ועוד. בנוסף, הלומדים יכירו מחקרים שנעשו בתחום, יערכו יחד ניתוח אירועים ויתכנו ימי סיור.
האם באמת ניתן להתגבר על כאלו טראומות?
כאשר ניתן לזהות את המניעים לאותו פחד מנהיגה – ניתן למצוא להם פיתרון מכוון ויעיל. ממש ככל שאדם מסגל לעצמו דפוס התנהגות ומחשבות שמתרוצצות בראש המונעות מנהיגה – כן הוא יכול להתגבר עליהן באמצעות שינוי התפישה ושיפור יכולות הנהיגה עד כדי רכישת בטחון עצמי על הכביש. הערך המוסף שמביאה ההתמודדות, הוא שתחושת חוסר המסוגלות הופכת לאחר עשיית דרך מסוימת למסוגלות – כאשר זה עשוי להשפיע גם על תחומים אחרים בחיים.