דולה, או בשמה העברי הקדום, תומכת הלידה, היא גורם אשר מעניק תמיכה פיזית ונפשית לאישה במהלך תקופת ההיריון, במהלך הלידה ואפילו בתקופה שלאחר הלידה. מקור המילה דולה מגיע מן השפה היוונית ופירושה בשפה זו היא משרתת, ולמרות שהרוב המכריע של העוסקות במקצוע הן נשים, ישנם גם מעט גברים המשמשים כדולה. כיום השימוש בשירותיה של הדולה הפך למאוד פופולארי, וחדרי הלידה בבתי החולים ליולדות בישראל אינם זרים להימצאותן של דולות המלוות את האישה היולדת ואת בן או בת זוגה במהלך הלידה.
מהן תפקידיה של הדולה?
כאמור, הדולה מעניקה שירותי תמיכה לאישה היולדת בתקופה שלפני הלידה, במהלך הלידה עצמה וכן בתקופת ההורות הטרייה. במהלך ההיריון תפקידה של הדולה הוא להכין את האישה ללידה, לענות על שאלות ולהפיג חששות כלשהן שעלולות להיות לה מהלידה עצמה, שעלולה להיות מעט טראומטית לנשים מסוימות. במהלך הלידה מעניקה הדולה לאישה היולדת תמיכה נפשית, ועוזרת להתאים את הסביבה של היולדת על מנת להקל על האישה הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית.
מדוע מומלץ ללדת בליווי דולה?
ישנם הרבה מאוד נתונים סטטיסטים שמצביעים על העובדה כי לידה בליווי של דולה היא לידה קלה יותר עבור נשים רבות. הנתונים היבשים מראים כי לידות בהן נוכחת דולה הן לידות קצרות יותר, ואחוז הנשים העושות שימוש במשככי כאבים או בזרזי לידה נמוך יותר מלידות רגילות. בנוסף לכך, נוכחותה של הדולה מובילה לירידה של כחמישים אחוזים בצורך לבצע ניתוחים קיסריים, וכן ירידה משמעותי ביותר באחוז הלידות המכשירניות העושות שימוש בואקום או במלקחיים.
תהליכי הכשרה של דולה
במדינת ישראל כל נושא ההכשרה של תפקיד הדולה אינו מנוהל בצורה מסודרת על ידי משרד הבריאות. למרות זאת על מנת לעבוד במקצוע חייבת הדולה לעבור הכשרה מתאימה בהתאם לדרישות המשרד. במסגרת קורסי ההכשרה השונים למקצוע הדולה, עוברות הדולות הכשרה בנושאים רבים כגון: אנטומיה ופיזיולוגיה של אישה בהיריון, בניית מערך לידה ותכנית לידה מסודרת, תזונה נכונה במהלך היריון והנקה, זכויות היולדת, דרכי התקשרות ותמיכה בבן הזוג, זיהוי של מקרי פוסט טראומה בלידה, טיפול ראשוני בתינוק ועוד.