אוניברסיטה הינו מושג מוכר מאוד בימינו – מדובר במוסד השכלה גבוהה שמעניק תואר אקדמי במגוון תחומי לימוד. האוניברסיטה הוא מושג ששגור בפי האוכלוסייה זה שנים רבות, שכן האוניברסיטה הראשונה יוסדה ביוון לפנה"ס. לימודים באוניברסיטה נחשבים לרמה גבוהה מאוד ומקבלים סטודנטים מהשורה הראשונה. הלימודים באוניברסיטה עוסקים פעמים רבות במחקר.
התארים שמספקת האוניברסיטה
האוניברסיטה, כאמור, מספקת תארים אקדמיים ואלו מתחלקים לשלוש – תואר בוגר אוניברסיטה המכונה "תואר ראשון" והוא כחלק מהחינוך השלישוני. התארים המתקדמים יותר שמציעה האוניברסיטה מכונים חינוך רביעוני ובמסגרתו – תואר שני המכונה גם "תואר מוסמך אוניברסיטה" ותואר שלישי המכונה גם "דוקטורט". במדינות שונות בעולם מתנהלת האוניברסיטה בצורה שונה. באנגליה למשל האוניברסיטה הינו גוף עצמאי שלא תלוי במדינה, לעומת זאת בצרפת האוניברסיטה מהווה את אחת ממוסדות המדינה. בגרמניה קיים איזון שבמסגרתו האוניברסיטה דיי עצמאית אך נעזרת בכספי המדינה. תארים באוניברסיטה יכולים להיות במגוון תחומים לפי החלוקה לפקולטות, חוגים ובתי ספר באוניברסיטה – מדעי המחשב, מדעי הרוח וחברה, מדעים מדויקים וכו'.
תנאי קבלה לאוניברסיטה
לימודים באוניברסיטה ידועים ברמתם הגבוהה ולרוב בשכר לימוד נמוך יותר ועל כן הדרישה היא רבה והמקום מועט, על אף שהולכות ונפתחות אוניברסיטאות נוספות ברחבי העולם בכדי לענות על הדרישה הגדולה. בעקבות הדרישה העצומה תנאי הקבלה בהתאם ורף הקבלה גבוה מאוד. נתוני הקבלה לחוגים מבוקשים במיוחד הם קשים מאוד ובכדי לעבור אותם צריך להתכונן מראש וגם אז אי אפשר להבטיח את מקומך בכותלי האוניברסיטה. ניתן לקבל סטודנט על תנאי ולדרוש ממנו בחינות נוספות. הראיון האישי מהווה חלק חשוב בבחירת תלמידים לאוניברסיטה – האישיות והאופי יכולים להבדיל בין קבלה לאי קבלה ללימודים.
מימון לימודים באוניברסיטה
חלק מהיתרון הגדול של האוניברסיטאות בישראל הוא השכר האוניברסיטאי שהוא מופחת משמעותית ממכללות להשכלה גבוהה בארץ בעקבות סבסוד של המדינה. עם זאת, עדיין מדובר על עשרות אלפי ₪ לשנה – דבר שלא נמצא בידו של כל סטודנט וסטודנט. שכר הלימוד הוא נושא שעומד לא פעם על הפרק בהפגנות סטודנטים וכל שנה מוצאים פתרונות נוספים לסטודנטים בכדי שיוכלו לגשת ללימודים ללא המכשול הכלכלי; בין אם מדובר במלגות, בהלוואות סטודנטים או בפריסת תשלומים.