גישור פלילי הינו נישה מיוחדת בעולם יישוב הסכסוכים. בניגוד לגישור בתחומים אחרים , כמו גישור גירושין, לא מדובר באותו מעמד ופגיעה בין שני הצדדים – צד אחד מהווה את קורבן העבירה בעוד הצד השני הוא העבריין עצמו. גישור פלילי הוא צעד בהליך המשפט הפלילי ומתוך רצון לענות על המצוקות של נפגע העבירה. הגישור הפלילי מתבסס על תיאוריות הגישור הרגילות בשילוב תיאוריה ייחודית המכונה "הצדק המאחה".
איך התפתח הגישור הפלילי?
במהלך משפט פלילי עיקר ההתמקדות היא בעבריין, במבצע העבירה – בפושע, בעוד נפגע העבירה – הקורבן לוקח חלק במשפט אמנם אך נפגע יותר מאשר מרוויח. מלבד העבירה עצמה שפגעה בקורבן מתווספות פגיעות נוספות בקורבן לאורך המשפט הפלילי- גם לקיחת זכויותיו, עדות בבית המשפט ואי מעורבות אמיתית וממשית במשפט. סה"כ המטרה היא להשתית צדק ושהעבריין יקבל את גזר הדין לו הוא ראוי. מתוך רצון לערב את הקורבן ולסייע לו בהליך השיקום שלו מהטראומה החלו בגישור הפלילי שמהווה צעד נוסף לקראת שינוי החקיקה בהתערבות הקורבן במשפט הפלילי הישראלי.
מה הוא צדק מאחה?
הצדק המאחה, המכונה גם "צדק מתקן" הינה התיאוריה העיקרית שעליה מתבססת תורת הגיגשור הפלילי. תיאוריה זו כוללת אלמנטים מתחום הקרימינולוגיה לצד ההוליזם, החברה והקהילה. על פי תיאוריה זו קיימים סוגים שונים של צדק. צדק באמצעות הענשת מבצע העבירה שהפר את חוקי המדינה, טיפול שיקומי לעבריין ותראפי בכדי שיוכל להמשיך ולהשקתם, או צדק באמצעות תיקון פיזי ונפשי של מערכת היחסים הסבוכה – קורבן-עבריין, שזה בעצם הגישור הפלילי.
מה היתרון של גישור פלילי?
לגישור הפלילי יתרונות רבים הן לקורבן והן לעבריין. מצד אחד הגישור הפלילי מסייע בהליך השיקום והנחת ראי בפניו של העבריין ולנזק שעשה. התמודדות מול הנפגע של העבירה מאפשרת לעבריין להתמודד עם השלכות מעשיו ולפתור קונפליקטים פנימיים עם עצמו. מבחינת הקורבן – גישור פלילי מאפשר לו להתעמת עם העבריין שפגע בו ולהיות חלק מהתהליך של שפיטתו בפן האישי. באמצעות הליך הגישור הפלילי הקורבן יכול להשתיק שאלות שעולות בראשו בהתנהלותו מול העבריין. העבריין עצמו יכול לבקש מחילה וסליחה. הקורבן יכול לחזור לתחושת הביטחון האישי והעצמי שלו ולקבל פיצוי נפשי דווקא שהוא לא פעם יותר חשוב מהחומרי.