שופט או שופטת כדורגל אשר רצים באופן ממוצע על המגרשים כ – 11 קילומטרים בכל משחק, אוכפים את חוקת הכדורגל עם סיועם של 3 שופטים נוספים הנמצאים מחוץ למגרש. על מנת לעשות כן עליהם להמצא בכושר גופני גבוה יחסית, אשר לא יפגום במערכת השיקולים שלהם לאורך כל זמן המשחק ותוספות הזמן. הדרך לשיפוט מתחילה בקורס שופטי כדורגל כאשר אין רישום פלילי וועדת הקבלה האזורית אישרה את השתתפותו בקורס. לאחר מכן יחלו לשפוט בליגות בדרגים הנמוכים ולאחר שיצברו ותק בכל ליגה ולפחות 8 שנים בשיפוט בכלל, יוכלו לעלות לליגת העל.
מהן מטרות קורס שופטי כדורגל?
קורס שופטי כדורגל נועד להקנות למועמדים לשיפוט את הכלים הראויים לתפקודו כשופט פעיל על המגרש, שופט אשר שולט ביד רמה על עוזריו ומנהל את המשחק באופן מקצועי וספורטיבי. הקורס מכין את הלומדים למבחן המעשי ובעיקר למבחן החוקה שבסופו, לכן הוא קצר יחסית והתוכן בו כולל בעיקר את לימוד חוקת הכדורגל מול יישום התוכן והמכניקה הנלמדים בתוך המגרש. בתום הקורס בעלי הפוטנציאל הגבוה ביותר להצליח בתחום לדעת הועדה הבוחנת יחלו את דרכם בשיפוט פעיל ובצבירת ותק וניסיון על המגרש.
מהם נושאי הלימוד בקורס שופטי כדורגל?
בניגוד לקורסי הדרכה ואימון בכדורגל, אשר שם נלמדת ממילא חוקת הכדורגל, קורס שופטי כדורגל דן לעומק בחוקה, בפרשנויות חוקה שונות לכדורגל וכן בניתוח אירועי מקרה – גם תוך צפייה בסרטים ערוכים. הקורס כולל את נושא המכניקה במגרש, את האתיקה המקצועית של שופט הכדורגל וכן יכול להעניק טיפים גם בכל מה שקשור למקצוענות בתחום (אתיקה, סמכויות, שמירה על כושר גופני מפותח, חוקה) – אשר נבנית כבר מהמשחק הראשון, ואמורה להשמר גם מחוץ למגרשים.
מהן אפשרויות הקידום לאחר קורס שופטי כדורגל?
בישראל, המעוניינים לעסוק בשיפוט בכדורגל נדרשים לעבור בהצלחה את הקורס לשופטי כדורגל אשר מנוהל באמצעות איגוד השופטים. ישנו מסלול הכשרה סטנדרטי, שבו שופט מתחיל שופט בליגות לילדים ולנערים, ומשם מתקדם על פי הסדר לליגות ג´ ב´ וכן ל- א´, בהתאם ליכולתו המקצועית של השופט ולכישוריו. הדרישות בכושר הגופני עולות ככל שעולים בדרגת השיפוט, מה שמתבטא בין השאר גם בתדירות מבחני הכושר.