אחד מתחומי הגישור ויישוב סכסוכים עוסק בתחום יישוב סכסוכים תרבותיים, תחום שנפוץ בארצות הברית, באירופה וגם בישראל – מדינה שצבעים ותרבויות רבים לה. כעת לאחד לימוד ומחקר של התחום, ניתן ליישב סכסוכים מרמה קהילתית, ברמת המדינה וגם ברמה בין לאומית. תורת יישוב הסכסוכים התרבותיים פותחה מתוך היבטים העוסקים במדעי המדינה, באנתרופולוגיה וגם בתחום הפסיכולוגיה החברתית. הרעיון העומד מאחורי יישוב הסכסוך הוא ההכרה בשונות התרבותית של כל אחד מהצדדים, ובבניית קשרים אישיים בין קצוות שונים של תרבויות על בסיס פעילות עסקית או אמנותית, סכסוך פוליטי וכן הלאה.
מהן מטרות קורס יישוב סכסוכים תרבותיים?
הקורס יפגיש את הלומדים עם דפוסים שונים של תרבויות בתוך מערכות בין לאומיות עדכניות, עם בעיות אינטראקציה אשר מתנגשות בין עולמות מושגיים שונים, עם צורות תקשורת שונות ועוד. על בסיס ההיכרות עם אלו, ניתן לפתוח ולהתמודד עם ההבדלים הנובעים מהשונויות התרבותיות על מנת למנוע סכסוכים או למתן סכסוכים קיימים, ליצור מערכות יחסים בין – תרבותיים אינטגרטיביים ואפקטיביים מעל לפני המחסום התרבותי.
מהם נושאי הלימוד בקורס יישוב סכסוכים תרבותיים?
נושאי הלימוד בקורס יישוב סכסוכים תרבותיים יכולים להשתנות בין מוסד לימודים אחד לשני, ויכולים לכלול בין השאר נושאים כמו רקע לתקשורת בין תרבויות, תרבויות שונות בעולם וחלוקתן ליחידות, כשלונות לייצר אינטראקציות בין תרבותיות, תרבות עסקית,תנאים בסיסיים ליישוב סכסוכים, תקשורת בלתי מילולית, בניית תקשורת חיובית בין תרבויות שונות, הנחות יסוד בסוגיות מהותיות, מקומו של האדם בחברה ועוד. הקורס עשיר בתוכן עיוני, ויתכן שילווה בסדנאות מעשיות להמחשת החומר הנלמד.
למי יכול להתאים קורס יישוב סכסוכים תרבותיים?
הקורס יכול להתאים לכל מי שעוסק בניהול ובתקשורת בין גופים שונים, למנהלי מאבקים ומחאות תרבותיות, לעובדי יבוא – יצוא הבאים במגע עם צוותי ניהול מחו"ל, לצוותי משא ומתן, לעורכי דין ולמגשרים מתחומים שונים אשר מעוניינים להוסיף עוד נדבך מקצועי לעיסוקם, וכן לכל מי שיישוב קונפליקטים עשוי לעניין אותו ולשמש לו בעתיד ככלי יישומי לפתרון וליישוב מאבקים תרבותיים.