מענק שחרור הינו סכום אשר נצבר על פי מספר חודשי השירות הצבאי והמועבר ישירות לחשבון הבנק של חיילים. תנאי בסיסי לקבלת מענק שחרור הינו משך שירות מינימלי של שנים עשר חודשים מלאים. לרוב, מנצלים המשוחררים הטריים את מענק השחרור למטרות לימודים והכנה לפסיכומטרי.
כיצד נקבע גובה מענק השחרור?
גובה מענק השחרור נקבע על בסיס סוג התפקיד הצבאי, כאשר בראש עומד לוחם (223 שקלים לחודש) וב"תחתית"- אחר (122-148 שקלים לחודש). בין שתי הגדרות אלה ממוקם תומך הלחימה, המאגד את כלל המשרתים ביחידה שבה רמת הפעילות היא א´ ומעלה. האחרון זכאי לסכום ביניים של 186 שקלים עבור כל חודש במהלך השירות. יצוין, כי בני שירות לאומי זכאים גם הם למענק שחרור, המחושב על בסיס מכפלה של 155 שקלים לחודש.
ומה במקרה של מעבר בין תפקידים?
אם במהלך שירותו הצבאי עבר חייל ממקצוע אחד לאחר, מחושב המענק על פי שני סוגי המקצוע ומשך הזמן בו שירות האחרון בכל אחד מהם. עם זאת, חשוב לציין כי תקופת ההכשרה לתפקיד הצבאי מסווגת כ"אחר" גם במקרה שמדובר בלוחם או תומך לחימה, כך שהינה מזכה בתעריף חודשי נמוך יחסית. יצוין, כי בתוך חודש ממועד השחרור נשלחת לביתו של מסיים השירות תעודת זכאות המפרטת את סכום המענק הניתן לו. אופציה נוספת לבחינת הסכום היא בדיקה באתר היחידה להכוונת חיילים משוחררים.
כיצד ניתן לממש את מענק השחרור?
המענק מועבר, כאמור, ישירות לחשבון הבנק שאליו הועברו גם המשכורות הצבאיות במהלך השירות; זאת, תוך 20 עד 50 יום ממועד השחרור מהשירות הסדיר. יצוין, כי תחילה מוענק רק 80% מהסכום הכולל ולאחר תקופה של כחודש מועברים 20% הנותרים. לעיתים רחוקות מתעכב הדיווח אודות השחרור לקרן המשלמת, ואז עלול המענק להתעכב אף מעבר לתקופה זו. בכל מקרה, מוגדר מענק השחרור כפטור ממס הכנסה. כמו כן, אין צורך בהגשת תביעה או דרישה לצורך קבלת המענק.