האדם מצוי בתהליך מתמיד – תחת שינוי, וחלק מהגורמים העיקריים לאותו השינוי הוא התזונה של הגוף. התזונה הסינית מטפלת על פי עקרונות חמשת האלמנטים בתופעות בריאותיות נראות ובמניעת מחלות
המזון שהאורגניזם החי מכניס לגופו אחראי למצבי רוח, למוכנות הגוף לפעילות גופנית, לבניית השריר, משפיע על הבריאות ועל מניעת מחלות, ולא פחות מכך – הרגלי האכילה הם חלק אינטגראלי מאנרגיית הגוף. ישנם מאכלים "חמים" ומאכלים "קרים" המשפיעים על טמפרטורת הגוף, מאכלים בטעמים שונים המסוגלים להשפיע על האנרגיה הזורמת ממקום אחד בגוף לשני ובכך גם לטפל באיברים הסובלים מתפקוד לקוי או מחוסר איזון. הפילוסופיה הסינית מקנה הרגלי אכילה אפקטיביים לגוף ולתהליכי העיכול – כולל את סוג המזון המותאם למצבו של אדם.
המזון שאנו מכניסים לגוף
הרפואה הסינית דוגלת בהכנסת מזון לגוף של חומרים טבעיים ככל הניתן, אשר לא עבדו עיבוד תעשייתי – מצופים בחומרי הדברה, הוזרקו להם נוזלים לשיפור המראה, מזון שיש בו הרבה רדיקלים חופשיים, אין בהם חומרי טעם, ריח וצבע נוספים או שעברו תהליכי בישול שונים. כל אלו עלולים לגרום לגוף לצבור רעלנים המחלישים את המערכת החיסונית, ליצור דלקות ולגרום למחלות.
הטעמים על פי הפילוסופיה הסינית
כל אחד מחמשת האלמנטים בפילוסופיה הסינית מכיל מרכיב אחד של טעם: חמוץ, מתוק, מר, מלוח וחריף. כל אחד מהם הוא בעל אנרגיה מחממת או מקררת ומשפיע על הגוף באופן מסוים ובכך יכול לתרום לשינוי אנרגטי בגוף, ולכל אחד מהם מיוחס איבר בגוף שעליו הטעם משפיע. איך שולטים על איבר המטרה שבו המזון יטפל? כל אחד מחמשת האלמנטים מכוון אל פלג גוף מסוים (לעתים גם חופף) ויפעיל את תכונותיו לטובה.
הרגלי האכילה על פי פילוסופיית התזונה הסינית
הרגלי אכילה אלו כוללים את מצב האוכל הנכנס לגוף – באיזו טמפרטורה, אילו טעמים ומתי, וכמובן – טריות המזון הטבעי והלא מעובד. לאורך היום, ישנו דגש מיוחד על ארוחת הבוקר שמגיעה לאחר הצום בלילה וכאשר מערכת העיכול זקוקה למזון – לכן פועלת בשיא הכוח. היות והקיבה הפעילה לוקחת מעט מאנרגיות הגוף, רצוי להמעיט באכילה בלילה. עד הלילה, רצוי לאכול ארוחות קטנות שישמרו על רמת שובע שוטפת במשך היום, וכן ישמרו על אנרגיית הקיבה זורמת והעיכול יהיה קל.