העולם האקדמי בישראל נמצא בתקופת פריחה וקידמה מתמדת. אילו לימודים אקדמיים קיימים בישראל? מה הם הלימודים האקדמיים בעצם ואיפה אפשר ללמוד אותם?
לימודים אקדמיים מאפשרים להרחיב את ההשכלה הבסיסית שנרכשה בתיכון, למקד אותה בתחום מסוים מתוך שאיפה, על פי רוב, לעסוק בתחום זה בעתיד כמקצוע לחיים. מלבד העובדה כי לימודים אקדמיים מעשירים את הידע האישי של הסטודנט הם הפכו להיות כרטיס כניסה למשרות נחשקות בשוק העבודה וכיום תואר ראשון מהווה תנאי בסיסי לקבלה עבור עבודות שונות. לימודים אקדמיים בישראל מתקיימים במגוון מקצועות, מסלולי לימוד, מוסדות לימוד ותעודות שונות עבור על מקצוע.
איך בוחרים תחום לימוד אקדמי?
המבחר של לימודים אקדמיים בישראל הוא עצום בימינו. המוסדות האקדמיים מטרתם להעביר לסטודנטים ידע אך עם השנים החשיבות של הקניית כלים מעשיים ופרקטיים לשוק העבודה גדלה ומהווה חלק בלתי נפרד בשיקולו של הסטודנט המועמד – עד כמה התואר מכין אותי לשוק העבודה? עד כמה לתואר ספציפי זה יש ביקוש כשאחפש תעסוקה? שיקולים אלו מהווים חלק בלתי נפרד מקבלת החלטה על תואר אקדמי – הן תואר ראשון והן תואר שני. השכר העתידי של הסטודנט גם הוא ניתן להערכה באמצעות התואר ומהווה שיקול בבחירת סוג לימודים. כיום מקצועות מבוקשים מאוד הם מתוך שאיפה להשתלב בתחום המחשבים וההייטק ועל כן רבים ניגשים לתואר במדעי המחשב, תואר בכלכלה, תואר במנהל עסקים ואף תואר MBA – תואר שני במנהל עסקים שפותח דלתות תעסוקתיות רבות. גם בתחום ההוראה ניגשים רבים לתואר שני שמפתח את הידע החינוכי וידע ההוראה שנלמד בתואר ראשון לרמה ניהולית.
|
|
תואר אקדמאי בישראל - כרטיס הכניסה למשרות נחשקות בשוק התעסוקה |
|
|
אילו מוסדות אקדמיים קיימים בישראל?
קיימים בתי ספר רבים המלמדים מקצועות שונים במסלול של לימודי תעודה וקורסים אך הם לא נחשבים בהכרח למוסד אקדמי. המוסדות האקדמיים בארץ נחלקים לאוניברסיטאות ולמכללות. המועצה להשכלה גבוהה – המל"ג נותנת לכל מוסד לימודים אישור והכרה במסלולי הלימוד בהתאם לתוכנית הלימודים והתעודה המוענקת בסוף. ישנם מוסדות לימוד שלא מוכרים ע"י המל"ג, דבר שחשוב לבדוק טרם ההרשמה. בכל מכללה/אוניברסיטה פקולטות לימוד שונות ובאמצעות ימים פתוחים, פרסום, שיווק ועלוני מידע מפיצים לסטודנטים את המידע על בית הספר המדובר. כל מוסד אקדמי קובע את תנאי הקבלה שלו בהתאם לפקולטה המדוברת. שכר הלימוד שונה בין המוסדות האקדמיים. המכללות, על פי רוב, נחשבות יקרות יותר שכן האוניברסיטאות מסובסדות על ידי המדינה ועל כן הסטודנטים זוכים לשכר אוניברסיטאי. עם זאת, בשנים האחרונות קיימת מגמה של סבסוד מכללות והכרתן כמוסד אקדמי עם שכ"ל אוניברסיטאי.
האם כל אחד יכול לגשת ללימודים אקדמיים?
לימודים בישראל הם יקרים ומלבד שכ"ל הבסיסי נדרש סטודנט להוצאות נלוות רבות כגון שכר דירה, נסיעות, הדפסות, ספרי לימוד, מחשב נייד ועוד. עם זאת, באמצעות מלגות וסיוע כלכלי עבור תלמידים מאוכלוסיות נחלשות יותר יכול כל אחד לגשת ללימודים אקדמיים. הרצון לתת לכל אזרח ואזרח בישראל הזדמנות ללימודים אקדמיים הביא להתפתחותם של מסלולי לימוד שונים ומגוונים שמעניקים לכל אחד ואחת את האופציה ללמוד – מסלולי לימוד המתקיימים בערב ומסייעים לאנשים עובדים להמשיך בחייהם, מסלולי לימוד למגזר הדתי והחרדי שמתקיימים על פי אורח חייהם, מלגות וסיוע כלכלי לסטודנטים עם בעיות כספיות ומימוניות וכו'.