היהדות היא מדע, שמבוסס למעשה על יסודות מדעיים עכשויים. האלמנט המדעי הוא פרי מחקרים שנעשו לאורך השנים, בתחומי עניין רבים ביהדות בכלל ובטקסטים היהודיים בפרט
מרטין בובר סיפר מחדש את התנ"ך וחקר אותו לעומק, ואפילו הטמיע את המושג "מילה מנחה". כמו כתבי הגות שלו, אנו זוכים לראות את פרי מחקרם של העוסקים ביהדות מכל רחבי העולם ומתקופות שונות, במיוחד כיום כשנושא היהדות מקיף אין ספור נושאי עניין בתחום היהדות, מתחום היסטוריית עם ישראל, המשפט העברי, הקבלה, חסידות, מחשבת ישראל, תלמוד, תושב"ע, מדרש הלכה ואגדה, משנה ותוספתא, פילולוגיה ועוד. בתוך לימודי היהדות קיים תוכן שמספר ומשקף גם את התרבות היהודית לאורך שנות קיומה, דפוסי החשיבה ביהדות בתקופות שונות ופרשנות יהודית. ההגות היהודית היא חלק מקיומו של עם ישראל וממשיכה להתפתח תודות ללימודים מעמיקים בתחום.
מהן מטרות תואר במדעי היהדות?
תואר במדעי היהדות מקנה ללומדים ידע רב בתחומי היהדות השונים, כשהתואר נשען על קורסי יסוד וקורסי זכות אשר הלומדים בוחרים בעצמם בהתאם לרצונם. לימודים השייכים לתחום לימודי הרוח מקרבים את היהדות לתחום המחקר האקדמי, ובכך מאפשרים ליהדות להתקיים כמדע. נושאי הלימוד העשירים בתחום מאפשרים יכולת בחירה נרחבת ומגוונת בכל תחומי העניין, וטומנים בחובם אוצרות ידע רבים.
|
|
ירושלים, קדושתה, קיר הכותל - מהווים חלק בלתי נפרד מהוויה היהודית בישראל |
|
|
מהם נושאי הלימוד בתואר במדעי היהדות?
נושאי הלימוד משתנים בהתאם לתוכנית הלימודים ולמסלול שעליו הושם הדגש האקדמי. בין השאר ניתן ללמוד פילוסופיה של היהדות ופילוסופיה אקזיסטנציאלית, על הפולקלור היהודי, מחשבת ישראל, מחשבה קראית, תקופת ההשכלה, תלמוד בבלי ותלמוד ירושלמי, ספרות חז"ל, ארמית מקראית, ארמית קראית, יידיש, ימי הביניים, מוסר ומשפט בקרב חז"ל, תולדות נוסח המקרא ועוד.
מי הוא קהל היעד לתוכנית תואר במדעי היהדות?
התוכנית פתוחה למעשה בפני כל אחד ואחת המעוניינים להעשיר את הידע הקיים באוצרות היהדות, ללא קשר לדתו, מינו או הידע המוקדם שלו ביהדות – בתנאי שעמד בדרישות הקבלה של מוסד הלימודים אליו הוא רוצה להתקבל. כל סטודנט יכול לפנות לתחום הוראת היהדות בבתי ספר יסודיים ועל יסודיים – ובתנאי שקיימת גם תעודת הוראה, בחוגים ועוד. בנוסף, ניתן להמשיך וללמוד לתארים מתקדמים החוקרים את היהדות על גווניה השונים.