המערכת האימונולוגית היא המערכת החיסונית שמגנה על גוף חי מפני מחלות וגידולים, מסייעת בריפוי הרקמות ועוד. תפקודה של המערכת האימונולוגית עדיין נחקר במסגרות לימודים שונות ובהקשרים שונים
אימונולוגיה הנקראת גם אימונו ביולוגיה היא תחום מתוך מדעי החי. האימונולוגיה מתפרשת על פני תחומים שונים: תפקודה של מערכת החיסון, התמודדות של מערכת החיסון אל מול פתוגנים, אילו פעולות גומלין מתקיימות ביניהם, נשאים ביולוגיים ואחרים בסיוע האימונולוגיה, מנגנוני הגנה בשירות האימונולוגיה,מחלות אוטואימוניות ועוד. האימונולוגיה כיום משמשת בחזית המחקר בביולוגיה, בעיקר בהקשר של חקר הסרטן ובמציאת פתרונות למחלות האוטואימוניות וגם אחרות. אימונולוגיה נלמדת כקורס בודד מתוך תואר שלם, או כנושא לימוד ומחקר עיקרי בתארים מתקדמים.
אימונולוגיה ומחקר הסרטן
מחלות אוטואימוניות כמו סרטן עומדות על הפרק מזה עשורים רבים, כאשר מערכת החיסון של הגוף מזהה ותוקפת תאים סרטניים עד שהיא הופכת טולרנטית לגידול התאים הסרטניים, התאים הסרטניים בורחים ממערכת החיסון וכך פורצים הגידולים. תחום העיסוק במחלה פועל גם בתחום הטיפול הנוירו - פסיכולוגי ואפשר למצוא פריצות דרך חדשות שנתגלו לאחרונה בידי ישראלים.
|
|
חוקרים את מקורן של מחלות אוטואימוניות |
|
|
במסגרת איזה תואר נלמד נושא האימונולוגיה?
בתארים הראשונים, האימונולוגיה נלמדת על פי רוב כקורס נוסף – חובה או בחירה, כקורס בסיסי נוסף מני רבים בעיקר בתארים הקשורים למדעי החי: ביולוגיה ומדעי החיים, מדעי הים, מיקרוביולוגיה, רוקחות, ביוכימיה, רפואה, סיעוד, ביוטכנולוגיה או כמסלול לימודים בפני עצמו. כאשר הלומד מעוניין ללמוד ולחקור אודות האימונולוגיה בתארים מתקדמים יותר, בדרך כלל זה יהיה במסגרת מסלול אימונולוגיה (חד או דו – חוגי), רפואה וכן כל תואר במדעי החיים מתקדם.
מה ילמד מי שרוצה לעסוק באימונולוגיה?
אותו מועמד ללימודים המעוניין לחקור את האימונולוגיה מקרוב ואולי אפילו להגיע בעצמן לפריצת דרך בתחום המחקר המדעי בתחום יכול לנקוט במספר שיטות. ראשית, תחום האימונולוגיה משתלב היטב עם כל הנלמד בפקולטת מדעי החי – ביולוגיה, ביוטכנולוגיה, ביורפואה, ביואינפורמטיקה ואפילו סיעוד או פסיכולוגיה בשילוב עם ביולוגיה, והבחירה בתואר הרלבנטי תהיה תלויה במה שירצה בסופו של דבר לחקור ולהרחיב את הידע – אפילו בתואר השני והשלישי.