העבודה בגובה דורשת התייחסות מיוחדת, משום ששם יש לנקוט בצעדי בטיחות רבים יותר, כבר כאשר עובדים בגובה הגדול משני מטרים. ישנן אין ספור עבודות גובה מסוג זה המחייבות הצמדות לתקנים ולכללי בטיחות.
האגף לפיקוח על העבודה מחייב כל עובד חדש אשר נכנס לשטח עבודות הגובה לעבור קורס הכשרה לעבודות בגבהים, או אם עבר כזה – אז לפחות לעבור רענון מדי תקופה שלא עולה על שנתיים, לצד הדרכות פנימיות אשר נערכות ממילא. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שתוקפו של אישור העבודה לגבהים נמשך עד כשנתיים, ולאחר מכן גם מפגשי הרענון מתקיימים תחת הפיקוח משרד התמ"ת. כל אחד ממשתתפי הקורס לומד כיצד לעבוד בשבעה תחומי עבודה שונים בגובה – על גבי קונסטרוקציות, פיגומים, במות הרמה, גגות, סולמות, סלי הרמה ומקומות מוקפים.
מהי העבודה בגובה?
מעבר לכך שעבודה בגובה מתרחשת מעל לשני מטרים, ישנם כללי בסיס לעבודה מסוג זה: יש להתקין אמצעי גישה בטוחים ונאותים אשר מגודרים או שיש להם מעקה תקני. בעבודה זו, ישנו שימוש בהטיית הגוף למעלה מזווית של 45 מעלות מעבר למעקה או לגידור משטח העבודה, או שהעבודה הזו התרחשה מעל לבימה ניידת, פיגום ממוכן או סל הרמה.
להיערך לטעות הקטנה ביותר שמתרחשת בגובה
על פי חוק מרפי, מה שיכול לקרות יקרה ממילא, לכן יש להיערך למצב הזה. היות ולכל בני האנוש ניתנה האפשרות לטעות, גם העובד המיומן ביותר בגבהים יכול להיות שלא מודע לתקלה כזו או אחרת וליפול, או להיות נתון למצב חירום בלתי נשלט – כמו למשל רעידת אדמה, רעף בגג שנשבר, אדמה חלשה, אירוע של התקף לב או אירוע מוחי, חוסר תשומת לב ועוד.
הסיבה העיקרית לתקלות בגבהים: חוסר מודעות
לאחר ניתוחי מקרי תאונות גובה שונות שקרו בעבר, עולה המסקנה כי התאונות שקרו הן בעצם נפילות שקרו לאור חוסר מודעות לסיכונים, ובנוסף – העובדים לא היו מצוידים בציוד מגן אישי. גם מקרים של "כמעט תאונה" קרו כתוצאה מאותם המקרים כאשר בין אלו לבין תאונה בעלת היקף נזקים גדול, אין הבדל רב – אלא אלו נבעו מאותה הגישה.
|
|
אחריות רבה מוטלת על כתפי המעסיק במניעת האסון הבא. עבוסה בגובה יכולה להסתיים בטרגדיה. |
|
|