תרבותו בפרוש מהשפה האכדית הוא "חניך", וניתנו לה הגדרות רבות. ככל שלעם היהודי ישנה היסטוריה מרובת שנים נוצרה תרבות שלמה – תרבות עברית שנלמדת כיום לתואר ראשון.
התרבות העברית היא מפגש בין כל אותן הגדרות שמציירות תרבות – מהי, ובהקשר היהודי או הארצישראלי, ואפילו בהקשר התרבות הישראלית המתהווה גם בימינו – אנו. ישנן אינספור הגדרות למושג תרבות, אותן העניקו אנתרופולוגים שונים, וביניהן – דרך החשיבה והאמנה החברתית שנרקמת בחברה, דרך חיים עממית, מורשת חברתית והיסטוריה שהשפיעה על הפרט בקבוצה, התנהגות נלמדת ולמידה מצטברת, טכניקות הסתגלות של הקבוצה, תקנות נורמטיביות של התנהגות ועוד. לכל אותן ההגדרות הללו ישנו תוכן שניתן לצקת מתוך היסטורית עם ישראל – ואותה תרבות שנוצרת יכולה ללמד רבות לא רק לגבי העבר – אלא גם לגבי העתיד או לגבי תפישות מטאפיזיות שונות שקשורות בתרבות העברית.
מהן מטרות תואר ראשון בתרבות עברית?
המחקר המודרני שקשור לחקר התרבות העברית נוקט בגישה מדעית, ביקורתית ואובייקטיבית כדי שיהיה אפשר לשלב את התכנים הללו בעתיד עם תכנים נוספים הקשורים למוקדי עניין נושקים שהתפתחותם יכולה להיות מושפעת או קשורה להתפתחות התרבות העברית, כמו למשל יהדות, שפה, כיבוש ארץ ישראל וכן הלאה. בתואר זה, הלומדים מוזנים מכל מה שנחקר עד היום בתחומי יהדות שונים ובחתכי התרבות.
|
|
התרבות העברית היא מפגש בין כל אותן הגדרות שמציירות תרבות.
|
|
|
מהן מגמות הלימוד השונות ללימודי תואר ראשון בתרבות עברית?
ישנם תחומי עניין מפורטים למדי הקשורים לתרבות העברית – אלו יציגו תוכן רב, שחולק למגמות על פי הנושאים: לשון עברית, פילוסופיה יהודית, ספרות חז"ל וכן ספרות הקבלה, תלמוד, קבלה וחסידות, בלשנות שמית, מקרא ועוד. בנוסף, התרבות יכולה להילמד גם מתוך חתכי תקופות שונות בחיי העם היהודי – לדוגמה בימי הביניים. הלומדים ירכשו את התואר על פי המגמה שבה בחרו הלומדים.
מה אפשרויות התעסוקה בתחום?
לבוגרי התואר תוענקנה תעודות במגמות שנבחרו, וכן תעודת תואר ראשון בתרבות עברית מטעם מוסד הלימודים הנבחר. הלומדים אשר ירכשו תעודת הוראה יכולים להורות את התחום בבתי הספר ובמוסדות הלימוד השונים, ואף להרצות הארגונים שונים בתחום. כמו כן ניתן להמשיך ללימודי תארים מתקדמים בתחום ולחקור את הנושא לעומק, לכתוב מאמרים בנושא ועוד.