הפיזיותרפיה החלה את דרכה בסוף המאה ה-19 באנגליה ע"י קבוצה אחיות אשר עסקה בעיסוי רפואי על מנת לעזור בשיקום של בעיות אורתופדיות והנוירולוגיות. אז מה בעצם פיזיותרפיה בכלל?
פיזיותרפיה היא תחום פרא-רפואי אשר עוסקת בזיהוי ומקסום פוטנציאל איכות חיים על ידי קידום, טיפול מונע, אבחון, טיפול\התערבות ושיקום. הטיפול בה לעזור בכל תחומי החיים של האדם, מהתחום הפיזי, דרך הפסיכולוגי ורגשי ועד התחום החברתי. פיזיותרפיה כוללת אינטראקציה בין המטפל, המטופל, אנשי מקצוע בתחום, משפחות, מטפלים אחרים והקהילה. פיזיותרפיסטים הם מומחים אשר מאבחנים ומטפלים באנשים בכול הגילים, החל מתינוקות ועד זקנים, אשר יש להם בעיות רפואיות אלו או אחרות אשר מונעות מהם את היכולת לנוע ולבצע פעילויות שגרתיות בצורה שמספקת אותם בחיי היומיום.
תחומי התמחות
בפיזיותרפיה יש סוגי התמחויות רבות ביניהם ניתן למצוא: אורתופדיה – אבחון וטיפול בפגיעות של שלד-שריר, אונקולוגיה – טיפול בליקויים פיזיקאליים בעיקר אצל חולי סרטן, נוירולוגיה – אבחון וטיפול בפגיעות במערכת העצבים, ארגונומיה – טיפול בצורה לא ישירה על ידי התאמה של סביבת העבודה לפרט, שיקום נשימתי – אבחון וטיפול בבעיות במערכת הנשימה, שיקום לב – אבחון וטיפול בליקויים פיזיקאליים בקרב חולי לב או מושתלי לב, שיקום יציבתי – טיפול בילדים או נוער הסובלים מעקמת, עקשת או בעיות יציבות אחרות. רפואת ספורט – אבחון וטיפול בבעיות אצל ספורטאים, שיקום אורוגניטלי – טיפול בעיקר בבעיות של בריחת שתן.
|
|
פיזיותרפיה זה תחום פרארפואי ועוסקת בזיהוי ומקסום פוטנציאל איכות חיים על ידי טיפול מונע, אבחון, טיפול ושיקום. |
|
|
שיטות טיפול
בבסיס הפילוסופיה של פיזיותרפיה ניצבת הידיעה כי תהליכי הריפוי נועדו על מנת לתקן או להקל על נזקים אשר נוצרו על ידי מחלות, תאונות או תהליכים פתולוגיים אחרים. הפיזיותרפיסטים נעזרים באמצעיים ידידותיים לסביבה ולאדם אשר לא משתמשות בפעולות חודרניות. פיזיותרפיסטים רבים מוצאים מקומות עבודה בבתי חולים, בתי אבות, בתי חולים שיקומיים, מכונים בקופות חולים קבוצות ספורט, בתי ספר שיקומיים, גני ילדים בריכות טיפוליות ואף גם בקליניקות פרטיות. כמו כן, ישנם פיזיותרפיסטים אשר כול עיסוקם הוא ייעוץ והכוונה בכול הקשור לעזרים אורתופדיים, פרוסתטיקה, אורתוטיקה ושאר טכנולוגיות מסייעות וכן ייעוץ ארגונומי לחברות.
פיזיותרפיה בישראל
המומחים הראשונים בנושא הפיזיותרפיה הגיעו לארץ בעלייה החמישית מגרמניה. בשנת 1950 הוקם הארגון הארצי לפיזיותרפיסטים אשר מנה כ-30 איש בלבד. ב-1953 נפתח בית הספר הראשון ללימודי פיזיותרפיה אשר הוקם לצידו של בית החולים אסף הרופא. כיום ניתן ללמוד תואר ראשון בפיזיותרפיה (BPT) במספר רב של מוסדות אקדמאים בארץ וניתן אף להתקדם ללימודי תואר שני בתחום (MPT).