תאונות מפורסמות שגרמו בחלקן לאסונות היסטוריים, כגון צ´רנוביל, בופאל, סווסו ועוד, היו גורם מוביל בתהליך הכנסת ממוני בטיחות, אך לא לפני שגבו מחיר כבד בחיי אדם ובבריאותם של אלפים רבים שנפגעו באופן קשה ובלתי הפיך.
תפקיד הממונה על בטיחות וגהות בעבודה של מפעלים וחברות הוא מקצועי ביותר, הנתפס בשנים האחרונות כחלק חשוב ומרכזי במערך ניהול. כתנאי הכרחי להתקשרות עסקית, בחברות ובארגונים בעולם התעשיה והעסקים, מתחילים את מרבית תהליכי התכנון והייצור בבחינת הפרופיל הבטיחותי של המעורבים בו. בישראל קיימת הדרישה למינוי ממונה על בטיחות וגהות במקום עבודה, הדרישה הזו מעוגנת בחוק ארגון הפיקוח על העבודה ובתקנות ארגון הפיקוח. הגדרת תפקיד הממונה, כישוריו ואחריותו מוגדרת על ידי דרישות חוק אלו וחקיקה נוספת, דבר המחייב את המפעל, המעסיק והממונה בעבודתו.
מטרת הקורס
קורס ממונה בטיחות עוסק בהכשרת הממונה כמי שישא בתפקיד המרכזי בנושאי הבטיחות והגהות במפעל או בארגון. המשתתף בקורס ישיג התמצאות רחבה ורב-תחומית במספר רב של נושאים. תוכנית הלימודים של הקורס כוללת תרגילים, מבחני ביניים, סיורים, סדנאות, ופרויקט גמר המוגש לאחר סיום הלימודים. למי שעמד בכל דרישות הקורס ובהסמכה מטעם אגף הפיקוח במשרד התמ"ת יקבל אישור הכשירות להיות ממונה בטיחות.
|
|
תפקיד הממונה על בטיחות וגהות בעבודה המפעלים וחברות הוא מקצועי ביותר. |
|
|
תקפיד הממונה
תפקיד ממונה בטיחות וגהות משלב בתוכו אחריות מוסרית וחוקית לחייהם ובריאותם (הגיינה וניקיון הם חלק מהתפקיד) של העובדים במפעל או בארגון בו עובד הממונה. אחריות זו גם באה לידי ביטוי בהיבט משפטי שכן ישנה דרישה לעמוד בתקנות וחוקים הנאכפים ע"י אגף הפיקוח של משרד התמ"ת. התפקיד מורכב ועתיר ידע ולעיתים נדרש הממונה לגייס את כל משאבי היכולת האישית שלו כדי לעמוד בלחצים ובמבחנים לא פשוטים. ולמרות האחריות והקשיים, רבים מן הממונים מוצאים סיפוק בעבודתם.
נושאי הקורס
הקורס עצמו מחולק ללושה חלקים עיקריים: גורמי סיכון, תהליכים וטכנולוגיות – מחולק ל-5: גורמי סיכון כלליים מכאניים ופיזיקאליים, סיכונים כימיים, סיכוני אש, תנאים סביבתיים והגורם האנושי. מערכת הבטיחות והגהות הוא החלק השני – מתחלק ל-2: המערך הארגוני - אגף הפיקוח על העבודה, מערך הבטיחות הארצי, מערך הרפואה התעסוקתית, המשרד להגנת הסביבה, והמערכת החוקית – חוקי עבודת נשים ונוער, תקנים ישראליים ועוד. החלק השלישי הוא ארגון וניהול בטיחות – עוסק בתפקיד הממונה, עקרונות במניעה, חוקים ותקנות נוספים, אחריות פלילית ואזרחית, סטטיסטיקה של תאונות, ועדות בטיחות, תחקור תאונות, הדרכת עובדים, נושא שיווק בטיחות בארגון ועוד.