ממונה בטיחות הוא האיש שבכוחו להציל חיים ולהכתיב את הרגלי הבטיחות על פי תנאים משתנים. מדובר בתפקיד בפני עצמו או בהכשרה מחויבת החוק, מתוקף אחריותו כמעסיק עובדים מעל לכמות מסוימת.
האחריות על עובדים בכל מקום עבודה חלה על המעסיק, ולכן נוצרה מכוח המציאות מערכת אשר מאתרת סיכונים בשטחי עבודה ובסוגי עבודה שונים, מתאימה לאלו נהלים ואוכפת אותם בפועל, באמצעות ממונה על בטיחות. ברמה הארגונית, קיימות שלוש רמות לשמירה על הבטיחות: הראשונה היא ועדת בטיחות שתוקם מעל לכמות של 25 אנשים (למעט באתר בניה), לאחר מכן ימונה במידת הביקוש והצורך נאמן בטיחות. אם המקום מונה מעל ל- 100 אנשים או שהתקנים מורים על מינוי ממונה על בטיחות, המפקח האזורי לבטיחות יורה על מינויו בארגון.
מתי יכנס לתפקידו ממונה על הבטיחות?
המקומות בהם נדרש ממונה על בטיחות הם מקום עבודה בן 50 אנשים לפחות, אתר בנייה שבו מי שמבצע בניה ומעסיק מעל ל- 100 עובדים צריך להיות גם הממונה על הבטיחות, מי שמעסיק בחקלאות מעל 50 עובדים לפחות באופן סימולטני, בתאגידים שהם להתיישבות שיתופית שיש בהם 50 עובדים לכל הפחות ובאותה מידה גם במוסדות לימוד, מחקר, רפואה, נמלי תעופה וחברות תעופה, רשויות ועוד. בסמכותו של מפקח העבודה האזורי לקבוע את הצורך בממונה בטיחות בכל מקום כזה או אחר.
|
|
ממונה בטיחות הוא האיש שבכוחו להציל חיים ולהכתיב את הרגלי הבטיחות |
|
|
על מה אחראי ממונה בטיחות?
לעתים ישנו ממונה בטיחות אחד במקום עבודה, ולעתים תחתיו ישנם ממוני בטיחות החולשים על תתי קטגוריות של אחריות על בטיחות. בין השאר, תפקידי הממונה על הבטיחות כוללים איתור מפגעים בבטיחות ובגיהות – והתראה למעסיק, וידוא שקיימים תקני בטיחות ותוכניות מעודכנות, הדרכת עובדים בנושא, הפקת לקחים ממקרי נפגעים או "כמעט ונפגע", ביקורת ומעקה על קיום תקין של אכיפת התקנים, וידוא קיום בדיקות רפואיות לכל עובד ועוד.
מה טיב הקשר בין ממונה בטיחות למעסיק?
הקשר שבין הממונה על הבטיחות והמעסיק יוכתב על פי החוקים והתקנות שהצטברו בנושא לאורך השנים ולפי הצורך במקום העבודה, בין השאר ע"פ חוק ארגון פיקוח, תקנות ועדות ונאמני בטיחות ועוד. המעסיק אמור להתחשב בעבודתו של הממונה על הבטיחות – ככל שמינוי זה מקביל לעבודות אחרות שהוא ממלא בארגון, וידאג כי פעולותיו לא תפגענה בתנאי עבודתו ולא תבאנה לפיטוריו. כמתבקש, על המעסיק לדאוג להתייחס לממצאיו של ממונה הבטיחות וינקוט באמצעים כדי לתקן את הליקויים שדווחו.