מדי שנה נבחנים כ-50,000 איש בבחינת הפסיכומטרי, האורכת 200 דקות, בחלוקה לשמונה פרקים, להם מוקצב בהתאמה 25 דקות לפתרון. הבחינה הפסיכומטרית היא כלי ההערכה האובייקטיבי היחיד הקיים כיום, המאפשר את דירוג וסינון המועמדים ללימודים במוסדות השונים להשכלה גבוהה. בפועל, משמש ציון הבחינה כתנאי קבלה ללימודים האקדמאיים, המשתנה בהתאם למסלול הלימודים הרצוי.
מהו ציון הפסיכומטרי?
ציון הבחינה הפסיכומטרית נע בין 200, שהינו הציון הנמוך ביותר, ובין 800- המהווה את הציון הגבוה ביותר. לצידם, מנוקדים כל שלושת תחומי הבחינה (חשיבה כמותית, חשיבה מילולית, שליטה באנגלית) בנפרד, כך שכל נבחן "מקבל" ארבעה ציונים הממחישים את הישגיו בכל אחד מהתחומים והישגו הכללי בבחינה עצמה. הציונים בתחומים השונים נעים בין 50, המתקבל בעת שלא נפתרה שום שאלה באופן נכון לבין 150, שהינו הגבוה ביותר. מעבר לשיקולי הקבלה ללימודים, המתבססים על הציון המשוקלל, מזכה ציון של 134 ומעלה באנגלית בפטור מחובת לימודי אנגלית באוניברסיטה.
כיצד נקבע ציון הפסיכומטרי המשוקלל?
ציון הפסיכומטרי המשוקלל נסכם בנוסחא שאינה ידועה, על ידי המרכז הארצי לבחינות והערכה. בשקלול שלושת התחומים, משקלו של התחום הכמותי עומד על 40 אחוזים מהציון הכללי, התחום המילולי גם הוא- על 40, ומשקלו של תחום האנגלית עומד על 20 אחוזים. בכל מקרה, היות והציון הכללי נע, כאמור, בטווח של בין 200 ל-800, ניתן לקבוע כי הנ"ל מורכב מ-600 נקודות. אם כן, סביר להניח כי התחום המילולי והכמותי שווים 240 נקודות האחד וכי תחום האנגלית שווה 120 נקודות.
מתי מתקבל ציון הפסיכומטרי?
ציון הפסיכומטרי מתקבל לאחר מספר שבועות ממועד סיום המבחן, במעטפה הנשלחת אישית לביתו של הנבחן. בנוסף, כמה ימים לפני כן ניתן יהיה לצפות בציונים באמצעות קוד אישי הנלווה לבחינה עצמה. מועדי קבלת הציונים משתנים בהתאם לכמות הנבחנים, כך שבמועדים בהם מספרם גדול במיוחד, כמו אפריל, יאלצו האחרונים להמתין כחמישה שבועות עד קבלת הציון. למולם, נבחני דצמבר יוכלו לקבל את ציונם כעבור כשלושה שבועות.