חיבור של מתכת האחת לשנייה באופן ישיר על ידי ריתוך (בשונה מהלחמה ששם ישנו חומר ביניים המחבר בין המתכות) מתאפשר בשיטות ריתוך שונות. אפשר לומר שכל דבר העשוי ממתכת כמעט עובר הליך של ריתוך.
הריתוך מתאפשר תודות להכנת המתכת לפעולה, גם באופן שבו מניחים את המתכת אחת מול השניה – משום שזה משפיע על פיזור החום ביניהן. הריתוך מתאפשר תודות לטמפרטורה גבוהה מאוד שממיסה את המתכות, עד לרגע שבו המתכת מתקררת. כאשר מתכת מתקררת, זו הסיבה העיקרית לכשלים בריתוך. על מנת לשלוט בדרגת החום של הריתוך, יש לקחת בחשבון שני פרמטרים: קצב והספק הרתכת. כדי לחמם לחום גבוה יותר יש לחמם בקצב נמוך ופרק זמן ארוך יותר. החום הראשוני שתוציא הרתכת יהיה ביחד ישר להספק של הרתכת.
אילו שיטות ריתוך קיימות?
יש שיטות ריתוך רבות מאוד, וכל אחת מהן דורשת מקצוענות וידע (את כל השיטות ניתן ללמוד דרך קורס ריתוך מיוחד). ההבדל בין השיטות הוא בדרך שבה מחממים את המתכת והאם נוסף פרמטר נוסף למשוואה שמחבר בין המתכות ("חומר מילוי"). הריתוך הפשוט הוא באמצעות בלון גז חמצן שבאמצעותו ניתן לשלוט על הקצב ועל הספק הבעירה וגם לחתוך ("חיתוך אצטילן"), ישנו ריתוך באמצעות גזים אחרים, יש גם ריתוך באמצעות אלקטרודה – עם קשת חשמלית, ריתוך אלקטרונים, חיכוך וריתוך נקודות. בתעשיות שבהן ישנו ייצור המוני, משתמשים ברובוט מיוחד.
|
|
חיבור של מתכת האחת לשנייה באופן ישיר על ידי ריתוך מתאפשר בשיטות ריתוך שונות. |
|
|
החובה לעבוד באופן בטוח
בעבודת הריתוך טמונה סכנה לא מועטה, ויש להיענות להוראות ולתקנות בטיחות. הקרבה למקור חום גבוה, גזים מסוכנים הנפלטים בעת הריתוך, גצים קופצים ועוד מחייבים אמצעי מיגון ברמת מיגון גבוהה. בקורס ריתוך ישנו דגש על הבטיחות שבעבודה זו. בנוסף, משתמשים בכפפות עור ובביגוד בעל שרוולים ארוכים כדי להמנע מחום ומהקרינה העל סגולית. כמו כן חובשים משקפי מגן כדי להגן מפני הגצים הקופצים, וכוללים גם עדשות כהות שמונעות מאור חזק לחדור לטווח הראייה (כיום כבר פותחו עדשות שמתכהות רק בזמן ההבזק).
אילו בדיקות עושים לפני הריתוך?
עבודתו של הרתך נעשית על פי חוזה כתוב מול מזמין העבודה, שיש בהם דרישות, תקנים – חשוב לוודא כי הם עדכניים ומפרטים. חשוב לסדר את פינת העבודה כך שתצמצם סיכוני התלקחות, יש לאפיין את הסיכונים שבכל עבודה: כוויות, התחשמלות, קריסה של המכשיר המרותך, שריפה עקב פיזור חומרים דליקים בשטח.