הנדסת מכונות היא דיסציפלינה של הנדסה אשר מיישמת את עקרונות הפיזיקה ומדעי החומרים לצורכי עיצוב, ניתוח, ייצור ותחזוקה של מערכות מכאניות. זה ענף של הנדסה המערבת ייצור ושימוש של חום וכוח מכאני על מנת לייצר, לעצב ולהפעיל מכונות וכלים שונים.
תחום ההנדסה דורש הבנה של מושגי יסוד הכוללים מכאניקה, קינמאטיקה, תרמודינאמיקה, מדעי החומרים, ניתוח מבנים ועוד. מהנדסי מכונות משתמשים בעקרונות ליבה אלו עם כלים כמו הנדסה בעזרת מחשב וניהול, מחזור חיי מוצר, עוד על מנת לעצב ולנתח מפעלי ייצור, ציוד מכונות לתעשייה, מערכות חימום וקירור, מערכות תחברוה, מטוסים, כלי שיט, רובוטיקה, מכשור רפואי ועוד. הנדסת מכונות החלה את דרכה עם המהפכה התעשייתית במאה ה-18, אולם פיתוחה התרחש באלפי השנים האחרונות. מדע הנדסת מכונות החל להופיע במאה ה-19 עקה התפתחויות שונות בתחום הפיזיקה. כיום מהנדסי מכונות עוקבים אחר התפתחויות בתחומים שונים כמו חומרים מורכבים, מכטרוניקה, ועוד.
נושאי לימוד
במהלך הלימודים לקראת ההכשרה כמהנדס מכונות נלמדים נושאים רבים כגון: סטאטיקה, דינאמיקה, חומרים ומכאניקת המוצק, מכשירי מדידה, טכנולוגיה אלקטרונית, אלקטרוניקה, תרמודינאמיקה, מעברי חום, המרת אנרגיה, מערכות מיזוג ואוורור, בעירה, מנועי רכב, דלק, נוזל מכאניקה, עיצוב מנגנון, מתמטיקה, הנדסת תעשייה, הידראוליקה, פנאומטיקה, עיצוב מוצר, משוואות דיפרנציאליות, אלגברה ליניארית, מכטרוניקה, תיאוריית הבקרה, חומרי הנדסה, תכנון הנדסי, שרטוטים, תכנון בעזרת CAD, ייצור בעזרת מחשב CAM, ועוד.
|
|
הנדסת מכונות היא דיסציפלינה של הנדסה אשר מיישמת את עקרונות הפיזיקה ומדעי החומרים. |
|
|
מאפייני המקצוע
מהנדסי מכונות הם אנשים בעלי מקבץ תכונות נדיר, ביניהם: חוש טכני מפותח, יכולת הבנה של תהליכים מכנים וחשיבה אנליטית, דרושה יצירתיות ויכולת התמודדות עם בעיות, יכולת מתמטית ותפיסת צורות תלת ממדיות ועוד. כמו כן, יש צורך ברישום בפנקס המהנדסים, שכן יש ביקוש רב למהנדסי מכונות, דבר המצריך שמירה על סדר, ודבר זה מוביל לכך שקל יחסית למצוא עבודה לאחר סיום הלימודים. כמו כן, קיימת אפשרות לעבודה במגוון תחומים מעניינים.
אפשרויות תעסוקה
מאחר וישנה דרישה רבה למהנדסי מכונות ברוב התחומים במשק, אפשרויות התעסוקה הפתוחות בפני הבוגרים הן רבות ומגוונות. באפשרות הבוגרים לעסוק בתעשיית היי-טק, הנדסה ביו-רפואית, הנדסת אווירונאוטיקה, הנדסה אופטית, הנדסת מחשבים, הנדסה גרעינית, הנדסה צבאית, הנדסה אזרחית, הנדסת סביבה, זיווד אלקטרוני ועוד. בתחומים אלה יכולים מהנדסי מכונות להשתלב בתחומי מחקר ופיתוח, תכנון, ייצור, ניהול הנדסי ואחזקה וכל זאת במגוון חברות ומפעלים במגזר הציבורי והפרטי. כמו כן, יכולים הבוגרים להשתלב בתחומי מחקר שונים במכוני מחקר פרטיים או אקדמאיים.