בטיחות לייזר משמעה מניעת תאונות לייזר, בעיקר תאונות הפוגעות בעיניים. הסיבה היא שמספיקות רמות נמוכות של אור לייזר כדי לגרום פגיעה בלתי הפיכה לעיניים. עובד שנחשף לקרינת לייזר, בעיקר כזו בלתי נראית לא תמיד מודע לנזק שנוצר. קיימים לייזרים עוצמתיים כל כך שדי בהחזר מפוזר שלהם ממשטח כדי לסכן את העיניים. הנזקים הנגרמים לעיניים בעקבות קרינת לייזר נובעות לרוב מפגיעות טמפרטורה ברשתית.
חברות
חברות רבות בשוק משתמשות בלייזר במסגרת הגדרתן, תעשיות נשק למיניהן, תעשיות רפואיות או צבאיות, וכן תעשיות טכנולוגיות. לשם כך יש למנות מישהו שיהיה אחראי על בטיחות לייזר, כדי למנוע תאונות עבודה. מאחר שקיימות תקנות עבודה חדשות לקרינת לייזר, יש לתת למשתתף בקורס את כל הכלים והמיומנויות שימנעו תאונות אלה.
מהו תפקידו של ממונה הבטיחות
ממונה בטיחות לייזר עורך סקרים המעריכים את סיכוני אלומת הלייזר ועוד סיכונים העשויים לנבוע משימוש בלייזר, תפקידו הוא גם יישומי – לבצע ולנהל את המסקנות, להעניק הדרכות לעובדים, לבחון באופן מקיף ומתמיד אמצעי בטיחות ואמצעי מיגון וגם שילוט ואמצעים המזהירים מפני קיומה של סכנה. ממונה בטיחות לייזר משמש גם כמפקח שמוודא שאכן אוכפים את כל הנהלים כיאות. התפקיד הוא גם ביצועי וכרוך בתכניות בטיחות שימסרו למפקח עבודה אזורי, וכן ניהול רישום של כל פעילויות הבטיחות שננקטו, ביצוע בדיקות בטרם רכישה של מערכות לייזר כדי להעריך את בטיחותן וכדומה.
חשיפה
החשיפה המקסימלית המותרת נובעת מהעוצמה או מצפיפות האנרגיה המקסימלית של מקור או הנחשב בטוח. ישנם מדדים רבים לעוצמות חשיפה בהתאם למידת ולאורך החשיפה, לאורך הגל ולעוצמתו. תקנות הבטיחות מחייבות את המעביד נקיטת אמצעי בטיחות בכל מקום בו מייצרים, משתמשים או מפעילים מוצרי לייזר. התקנות קובעות את רמת החשיפה התעסוקתית המרבית המותרת.