הנדסה רפואית, נקראת גם הנדסה ביו רפואית – היא המשתמשת בשיטות הנדסיות על מנת לייצר פתרונות בשטח מדעי החיים והרפואה. התחום הזה מתפתח תודות להישגים בהנדסה, אלקטרוניקה ומחשוב, רפואה והתחומים המשיקים.
מקצוע ההנדסה הרפואית מספק פתרונות רפואיים לבעיות בריאותיות שעולות על פני השטח, ובניסיון למנוע אחרות. כדי להוביל לפתרונות כאלו, נדרשת עבודה מורכבת ויסודית במישורים שונים – ביולוגיה, רפואה, מדעים מדויקים, מכניקה, פיזיולוגיה, פיזיקה וגם מתחום המחשוב, המכשור הרפואי ועוד. היות והתחום הזה יכול להתפרש על פני פתרונות רפואיים שמצילים חיים, הופכים את רמת החיים או את תוחלת החיים לטובה יותר, מאפשרת לגלות גילויים מדעיים בתחום או לעזור בבדיקות מסוימות לאיתור תופעות בריאותיות – נדרשים לימודים מדעיים מקיפים מבחינת היסודות וממוקדים מבחינת ההתמחות בתחום ההנדסה הרפואית הנבחר.
מדע רב תחומי, מקצוע רב פעלים
היות וההנדסה הרפואית הינה מדע שנשען על מקצועות הביולוגיה, ההנדסה ועל ידע מקצועי נוסף או ממוקד יותר, העוסקים בו נדרשים ללמוד מגוון נושאים אשר יסייעו להם בעתיד עם ההסמכה שירכשו להיענות לאתגרים בתכנון, פיתוח ושיווק מוצרים הנדסיים – רפואיים. התעסוקה בתחום היא רבה, כשכל מוסמך בהנדסה רפואית הינו בורג במערכת שלמה שתפקידה לייצר מחקר רפואי מתקדם, שיטות ריפוי, רפואה מרחוק, מכשור רפואי ועוד.
|
|
קצוע ההנדסה הרפואית מספק פתרונות רפואיים לבעיות בריאותיות שעולות על פני השטח, ובניסיון למנוע אחרות. |
|
|
תכני תואר בהנדסה רפואית
אפשר ללמוד את ההנדסה הרפואית גם לתואר ראשון, כשההכשרה מתבצעת יחד עם לימוד יסודות פיזיולוגיים רפואיים וכן טכנולוגיים – הנדסיים. תחילה, נלמדים היסודות במקצועות הריאליים – פיזיקה, מתמטיקה, הנדסה, מדעי הטבע – וכן נלמדים יסודות ברפואה, באנטומיה, בגנטיקה, ביוחומרים, בכימיה. לומדים על המכשור הרפואי, על תהליכים רפואיים, מבוא להנדסת חשמל – אופטיקה, בקרה, הנדסה קרינתית ועוד. לומדים איך לתכנן מחקרים קליניים ולהשתמש בנתונים סטטיסטיים שלהם, הובלת מוצרים רפואיים, ניהול מערכות טכנו רפואיות, מכירים חברות מרכזיות בהנדסה רפואית ועל פי רב, מוסדות הלימוד מקיימים גם ימי סיור בשטח.
אפיקי התמחות בהנדסה הרפואית
ניתן להתמחות בתחום עניין מסוים בהנדסה רפואית במסגרת לימודי התואר הראשון, כמו למשל בהנדסת מערכות מידע רפואיות – איך מפתחים תיק רפואי מתקדם, עשיית סימולציות רפואיות, ספריות למידע רפואי. ישנו גם מסלול הנדסה קלינית שבה לומדים איך להוביל את המוצר ולשמור על חיוניותו, יזמות למוצר הנדסי - רפואי והכנסתו לשוק, ניהול תקנים למכשור רפואי. מסלול נוסף – מכניקת מערכות פיסיולוגיות – התקנים ייחודיים וחדשניים המוכנסים ומטפלים בגוף האדם ועוד.