ברוב של חמישה מול שניים, נקבעה המלצת המועצה להשכלה גבוהה מטעם הוועדה לתכנון ותקצוב: המרכז האוניברסיטאי אריאל, השוכן בשומרון מעבר לקו הירוק לא יהפוך בשלב זה לאוניברסיטה, לפחות עד שנת 2013.
הוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה הכריעה ביום רביעי האחרון (4.7.12) ברוב של חמישה מתוך שבעה, כי בשלב הזה המרכז האקדמי אריאל לא יוגדר כאוניברסיטה וישאר בהגדרתו הנוכחית בשנה הקרובה. החלטה סופית בנושא לאחר בדיקה מעמיקה, תבוצע בשנת 2013.
על המרכז האוניברסיטאי אריאל
המרכז האוניברסיטאי אריאל ששוכן בשומרון מעבר לקו הירוק, הוקם בשנת 1982 ומונה כיום כ-12,000 סטודנטים, מאות אנשי סגל וביניהם כ-70 פרופסורים, תרומתו למחקר בשנת 2011 למחקר עמדה על כעשרה מיליון דולר, כאשר מבוצעים בו מאות מחקרים בתחומי הביטחון, רובוטיקה, סביבה, טיפול בסרטון ועוד.
הנדסה, מדעי הטבע, מדעי הבריאות, ארכיטקטורה ותקשורת הן מהפקולטות המרכזיות שבו.
|
|
הוועדה הסבירה כי עליה לבחון את מבנהו של המרכז האקדמי אריאל והתאמתו לצרכי מערכת ההשכלה הגבוהה, ולהתייחס בכך לפאן התכנוני, האקדמי והתקציבי על צרכיהם השונים |
|
|
על החלטת הוועדה לתכנון ותקצוב
החלטת הוועדה בשל חשיבותו הנושא, הייתה להותיר את ההחלטה אשר התקבלה בשנת 2006 בנושא, על פיה בשלב זה אין צורך בהכרה באוניברסיטה נוספת ולפיכך הוחלט בשלב זה לדחות את העניין ובזמן זה לבדוק את מבנהה הנוכחי של אריאל ואת מידת התאמתה ליתר האוניברסיטאות, כמו גם לעסוק בשאלה האם מספר המוסדות הנוכחי מספק מענה לצרכיה של מערכת ההשכלה הגבוהה.
בפני הוועדה לתכנון ותקצוב הוצגו נתונים המשווים את ההשכלה הגבוהה בישראל לזו שבארצות הברית, בהקשר לפרמטרים של תשתיות מחקר מרכזיות, מחסור בסגל אקדמי בכיר, יחסי סטודנטים וסגל וכדומה.
הוועדה הסבירה את דחיית ההחלטה ובחינת הנושא באופן מעמיק, בשל הצורך לבחון את התמיכה התקציבית שתלווה להכרה במרכז האוניברסיטאי אריאל כאוניברסיטה, על פי אמות מידה שיוויוניות.
כמו כן, הסבירה הוועדה כי עליה לבחון את מבנהו של המרכז האקדמי אריאל והתאמתו לצרכי מערכת ההשכלה הגבוהה, ולהתייחס בכך לפאן התכנוני, האקדמי והתקציבי על צרכיהם השונים.
טיעוני בעד ונגד שהוצגו בוועדה
חמשת חברי הוועדה שהיו נגד הפיכתה המיידית של אריאל לאוניברסיטה, טענו כי ישנה מגבלה תקציבית בכל הנוגע להקמת אוניברסיטה שמינית במספרה בישראל. כמו כן, הם נגעו בנקודה כי תהיה זו למעשה האוניברסיטה הרביעית במרכז וכי בכלל לא לא נערך הדיון בשאלת קיומה של אוניברסיטה חדשה בישראל. יתרה מזאת, צויין על ידם כי בשל היותה מוסד השוכן מעבר לקו הירוד, הדבר יעורר התנגדות מצד קרנות בינלאומיות למחקר.
המיעוט שהיה בעד, טען כי המרכז האקדמי באריאל עמד בכל הבדיקות הרלוונטיות, פעילויותיו המחקריות מרובות וענפות. כמו כן, נטען מכיוונים כי לא הוקמה אוניברסיטה בישראל בארבעים שנים האחרונות, וכי תמיד להקמתה של כל אוניברסטיה קדמו התנגדויות.
תגובת חברי כנסת והמרכז האוניברסיטאי אריאל להחלטת הוועדה
חבר הכנסת אלכס מ"ישראל ביתנו" הביע התנגדות להחלטה ואף הוא וחברי כנסת נוספים מהגוש הימני של המפה, מתכוונים להגיש לכנסת חוק עוקף מל"ג בכדי להעביר את ההחלטה בנושא לממשלה.
המרכז האקדמי אריאל, מסר בתגובה כי חברי הוועדה, התעלמו מדו"ח המועצה להשכלה גבוהה, על פיו המרכז עומד בקריטריונים להגדרתו כאוניברסיטה, על פי תפקודו בשבע שנים האחרונות, במהלכן תפקוד זה נבחן על פי הקריטריונים הרלוונטיים. באריאל אף מצפים כי שר החינוך יאמץ את מסקנות הדו"ח ויקבל את ההחלטה המשתמעת מהם.