DJ הוא מי שמתפקידו לנגן מוזיקה לקהל המאזינים. קיימים מספר סוגי דיג´ייז למטרות ואירועים שונים, כאשר המשותף לכולם הוא נגינת קטעים מוזיקליים בפומבי, באמצעות מערכת הגברה ואמצעים טכניים נוספים.
די ג´יי הוא מי שמנגן בפני קהל המגיע למסיבה או אירוע, מוזיקה אותה הוא בוחר ועורך לכדי מקשה אחת, בזמן אמת. מקורו של השם די ג´יי טמון בתקופת הדיסקוטקים, משם נלקחה המילה Disc jockey. המינוח בעברית הינו תקליטן, אך לרוב מיוחס בעיקר לדי ג´יי המנגן באירועים.
מה בעצם עושה הדי ג´יי?
הדי ג´יי משמיע רצף קטעים מוזיקליים, הנראים לו ככאלו המתאימים להיות מנוגנים בזה אחר זה מבחינת הרצף המוזיקלי, הצלילים או התווים המשותפים הדומים, או ביטים המשתלבים טוב זה עם זה, אחד אחרי השני. חיבור טוב בין שירים יכול להימדד למשל על ידי כך שלוקח זמן לקלוט שהיה מעבר לשיר אחר, שכן החיבור בין השניים היה "חלק". די ג´יי לרוב מנגן קטעים מוכנים מראש, אותם הוא בוחר במקום, אך ביכולתו לבצע אפקטים שונים בלייב, כמו למשל סקראצ´ינג, שהוא העברה מהירה של הקטע קדימה או אחורה, באמצעות מגע.
|
|
הדי ג´יי משמיע רצף קטעים מוזיקליים, הנראים לו ככאלו המתאימים להיות מנוגנים בזה אחר זה מבחינת הרצף המוזיקלי, הצלילים או התווים המשותפים הדומים, או ביטים המשתלבים טוב זה עם זה, אחד אחרי השני |
|
|
השפעתו של הדי ג´יי על הקהל
בתור האחראי על הפסקול המוזיקלי של המסיבה או המאורע, למוזיקה אותה מנגן הדי ג´יי והשפעתה על הקהל חשיבות מכרעת להצלחתו של האירוע או המסיבה. על כן, חשוב כי סגנונו וטעמו האישי של הדי ג´יי, כמו גם מקצועיותו, יהלמו את האירוע ויתאימו אף לקהל. פעמים רבות על הדי ג´יי לחוש את הקהל, להתאים את עצמו אליו ולשנות את הקו המוזיקלי במהלך האירוע.
ציוד נדרש וטכניקות תקלוט
לדי ג´ייז מקצועיים נדרש ציוד משוכלל בכדי לתקלט. ראשית, די ג´יי זקוק לאוזניות טובות, בכדי לשמוע קטע מוזיקלי אחד, לפני שהוא מחברו לקטע המושמע לקהל. שנית, הדי ג´יי זקוק למיקסר, ובנוסף למערכת השמעה שיכולה להיות נגן דיסקים, פטיפון מקצועי, או נגן MP3 ומחשב. רבים הם הדיג´ייז המשתמשים במספר מערכות השמעה במקביל וקיימות אף מגוון תוכנות מחשב חדישות, באמצעותן ניתן לתקלט כיום. ציודו של די ג´יי מקצועי, נאמד סביב השווי של עשרות אלפים.
הכשרה
ביכולתו של די ג´יי לפתח את כישורי התקלוט שלו, גם אם אין לו ניסיון. בתי ספר גבוהים רבים למוזיקה, מלמדים מסלולי לימוד לדי ג´יי, כאשר עיקר ההכשרה נוגעת לפאן היצירתי והטכני. ברמה היצירתית - ללמוד לבנות סט. ברמה הטכנית - ללמוד לנגן במגוון הפלטפורמות השמעה השונות: פטיפונים, cdjs, כמו גם למידת התוכנות השונות בעזרתן ניתן לנגן באמצעות המחשב, דוגמת טרקטור.