ציורי ילדים, יכולים לשמש כחלון הצצה אל עולמו הפנימי של הילד, אם רק יודעים לקרוא אותם נכון. במאמר הבא תוכלו לקרוא אודות מספר מיתוסים הנוגעים לציורי ילדים ולהבין כיצד לפענחם.
דמות ללא ידיים, ציורים של מראות מפחידים, חלון בודד עם סורגים מאיימים, ציור של איברי מין מחוץ לבגדים – כל אלו, הם נושאים הנלמדים במהלך קורס פענוח ציורי ילדים. מה ציורים מסוג זה מעידים על הילד או הילדה המציירים אותם? וכיצד יש להגיב כאשר הילד מתעצבן וקורע את הציור שלו? מה זה אומר עליו?
ציור דמות ללא ידיים
בעוד נהוג לחשוב כי ציור של דמות ללא ידיים, מעיד על התעללות, ממחקרים שנערכו, עולה כי מדובר בתופעה האופיינית לילדים הנמצאים בגילאי 5-6. לאחר גילאים אלו יש לבחון ציורים ללא ידיים, כאשר לרוב, בציור שכזה המעיד על התעללות, יבדיל הילד את עצמו כאשר יצייר ידיים לדמויות האחרות בציור, ולדמותו שלו, לא תהיינה ידיים. כמובן שיש להשוות ולהצליב בין מספר ציורים, לפני שמגיעים למסקנות מרחיקות לכת.
|
|
בעוד נהוג לחשוב כי ציור של דמות ללא ידיים, מעיד על התעללות, ממחקרים שנערכו, עולה כי מדובר בתופעה האופיינית לילדים הנמצאים בגילאי 5-6. |
|
|
ציורי מראות מבעיתים
ציורי מראות מבעיתים, לאו דווקא מעידים על טראומות מצידו של הילד, לעיתים מדובר בדברים הנמצאים במסגרת סדר היום, אותם משלב הילד בציוריו. יש לבחון את הציור בכל הנוגע לאיכותו של הקו המצויר ועד כמה הוא "לחוץ", את שילובי הצבעים ועוד, בכדי להבין אם אכן מדובר בציור המעיד על פחד וטראומה.
ציור של חלונות עם סורגים
סורגים יכולים להעיד על ילד הנוטה להתרחק ולהיות מאופק או מופנם בגישתו. יחד עם זאת, יש לשים לב גם כאן, לבחירה של הצבעים והקווים, שכן ציור סורגים יכול להיות לעיתים הבחנה טובה של הילד את מאפייני הסביבה והחיים.
ציור איברי מין
אין לחשוש כאשר ילדים בגילאי 3-5 מציירים איברי מין. מדובר בחלק מתהליך פיתוח המודעות של הילד לגופו. כמובן שאם הילד עבר את הגיל, יש לקחת לתשומת הלב ציורים מסוג זה ולנסות לאתר בעזרתם מצוקות והתעללויות אפשריות, כאשר כמובן, אין להסתמך על ניתוח של ציור אחד בלבד.
כשהילד קורע את הציור
ילד הקורע את הציור ומפגין כעס, ניגש למשימה בעצבנות ובסופו של דבר מקמטו ומשליכו לפח, מביע את המצוקה שלו, את הקושי לבטא את הרגשות והתחושות שלו בעזרת הציור. אותם עצבים הם הדרך להתמודד בעקיפין עם הרגשות שיצאו החוצה בצורה שאיננה תואמת את כוונתו של הילד - דרך הציור. יש לשבת עם הילד ולהסביר לו שמותר גם לא להצליח, שיבין שאין זה סוף העולם שהציור לא יצא כפי שתכנן מלכתחילה.