מכינה לתואר ראשון, או בכינוייה המוכר מכינה קדם אקדמית, מאגדת בתוכה את כלל המסגרות האקדמיות, המכינות את תלמידיהן ללימודים במוסד להשכלה גבוהה. מערכת המכינות לתואר ראשון פועלת מזה 30 שנה במוסדות להשכלה גבוהה, תוך שיתוף עם האגודה לקידום החינוך במשרד החינוך ועם הקרן לקליטת חיילים משוחררים במשרד הקליטה ומשרד הביטחון. בישראל קיימות כיום כ-45 מכינות מהוות חלק בלתי נפרד מכלל המערכת האקדמית. בפועל, נועדו המכינות הקדם אקדמיות לתת מענה עבור אלה שלא מיצו את מלוא הפוטנציאל שלהם במהלך הלימודים בבית הספר התיכוני ולכן אינם עומדים בתנאי הקבלה לחוג הלימוד הרצוי על-ידם. כך, מאפשרת המכינה להשלים את הזכאות לבגרות ו/או לשפר הציונים בתעודת הבגרות, כחלק מהכשרה מקיפה לקראת לימודים אקדמיים.
אילו מכינות לתואר ראשון ישנן?
קיימות מכינות רבות מסוגים ומאפייני לימוד שונים, המאפשרים התאמה אישית שמטרתה לענות על צרכיהם של הנרשמים באופן אופטימלי. כל תלמיד רשאי לבחור מכינה בהתאם למטרותיו ושאיפותיו, כאשר השיבוץ למסלולי הלימוד נקבע לפי היקף היחידות המופיעות בתעודת הבגרות, לצד תוצאות מבחן מימ"ד ותוכנויותיו של התלמיד בכל הנוגע לתחום לימודיו העתידי. בכל מקרה, קיימות מכינות כלליות האוגדות מגוון תחומים ומכינות ספצפיות המכשירות את התלמיד להתקבל למסלול לימודי תואר ספציפי כגון: עבודה סוציאלית, חינוך, מדעי החברה ומשפטים- במסלול למדעי הרוח והחברה; רפואה, כימיה, רוקחות, ביולוגיה ומדעי החיים- במסלול למדעי הטבע; מקצועות הנדסה שונים הנכללים במכינת הנדסה; ועוד.
מכינות קדם אקדמיות- כמה ולמה?
עלות שכר הלימוד במכינות משתנה בהתאם להיקף הלימודים וסוג המכינה המבוקשת. לעיתים, עשויים לקבל תלמידי המכינה מלגת לימודים בהתאם לסוג המכינה, כמו גם להשתמש בדמי הפיקדון הצבאי לשם תשלום. חשוב לציין, כי משך הלימודים גם הוא משתנה ואורך כשלושה חודשים עד שנתיים וחצי. ערכו של לימוד במכינה קדם אקדמית רב, בייחוד עבור מי שחש כי ביכולתו ללמוד ולעסוק במקצוע מסויים שתנאי הקבלה שלו עולים על אלה המצויים בידו. ההסתייעות במכינה מבטיחה לרוב קבלה ללימודים אקדמיים בתחום הרצוי, או לחליפין קבלה למקום עבודה המצריך רמת ידע ולימוד מינימלית.