העתודה האקדמית היא מסלול הכשרה לתיכוניסטים שסיימו את חוק לימודיהם, ואשר רצונם לרכוש מקצוע אקדמי ולשמש כקצינים בצבא. העתודאי (מי שמשרת במסלול עתודה) רוכש תואר ראשון באחד ממוסדות הלימוד האקדמיים, מקצועות הלימוד שבהם בחר צריכים להיות מאושרים על ידי צה"ל. מסלול העתודה האקדמית נוצר מתוך מטרה להכשיר כוח אדם בעל השכלה גבוהה שישמש את הצבא לצרכים שונים.
מהו מסלול העתודה האקדמית
העתודאי מתחיל ללמוד מיד לאחר שהוא מסיים את התיכון. צה"ל מעניק לו דחיות שירות (דח"ש) כשבמהלכה הוא רוכש השכלה גבוהה. במהלך החופשות מהלימודים עובר העתודאי הכשרה כגון טירונות והכשרות צבאיות שונות. עם סיום לימודיו חוזר העתודאי לשרת בצבא כקצין או קצין אקדמי, ומסיים את שירותו הצבאי כחוק. העתודאים מחויבים לשירות קבע של שלוש שנים, למעט רופאים שמחויבים לתקופת שירות של שנתיים.
לימודים במסגרת העתודה האקדמית
מי שמעוניין להכנס למסלול עתודה אקדמית צריך לעבור שני שלבי מיון. השלב הראשון כולל כמה נתונים שצה"ל אוסף ומבצע אתם שקלול, וזהו שלב הסינון הראשוני, אם המועמדים לא עומדים בכל התנאים הם מנופים משלב המיון הראשוני. בשלב השני על המועמדים לעמוד בדרישות הקבלה של המוסד האקדמי במקצוע בו בחרו ללמוד. על המועמדים אף לעבור מבחנים אישיותיים פסיכולוגיים. מועמדים שעברו את השלב השני בציונים הכי גבוהים מתקבלים למסלול.
המקצועות הנלמדים במסלול עתודה אקדמית
ישנם כמה תוכניות לימודים אקדמיות המכשירות את העתודאים במקצועות שונים. יש תוכנית למקצועות ההנדסה שכוללת מקצועות כגון הנדסת חשמל, הנדסת תעשייה וניהול, הנדסת חומרים, הנדסת מערכות מידע וכדומה. תוכנית נוספת היא זו של מקצועות הרפואה וכוללת רפואה, רפואת חירום, רפואה וטרינרית, רפואה תעופתית, רפואת טרור ורפואת ספורט, תוכנית נוספת מתקדמת במדעים מדויקים כגון פיזיקה ומתמטיקה, וישנן תוכניות למקצועות כגון משפטים, כלכלה, שפות, מזרחנות וכדומה.