בישראל, כל האוניברסיטאות מלמדות את ענף מדעי המחשב עוד משנות הששים, כשהתכנים משתנים בהתאם לרלבנטיות ולחדשנות בנושא. נראה, שהתחום יהיה לעולם רלבנטי – בעיקר כתשתית ללימודי תואר שני במדעי המחשב וכדי לעסוק בתחום.
תוכנית ההסמכה לתואר ראשון במדעי המחשב מורכבת תכנים עיוניים שמיושמים במעבדות השונות ובפרויקט הנדרש לרוב במהלך הלימודים. לימודי מדעי המחשב עוסקים בתיאוריות מתמטיות – על כן חלק נכבד מהלימודים הללו עוסק במתמטיקה לסוגיה. ראשית, לומדים על מבנהו החומרי והתוכני של המחשב ואת היסודות, על מערכות הפעלה ועל ארגון המחשב, לומדים שפות תכנות שונות, תוכנות גרפיקות ממוחשבות, תכנות מונחה עצמים – תחום מבוקש כיום, דינה מלאכותית, רשתות תקשורת בין מחשבים, תורת הסיבוכיות והחישוביות, פיתוח מערכות מידע ועוד.
|
|
תוכנית ההסמכה לתואר ראשון במדעי המחשב מורכבת תכנים עיוניים שמיושמים במעבדות השונות ובפרויקט הנדרש לרוב במהלך הלימודים. |
|
|
תחומי מתמטיקה
לימודי מדעי המחשב לומדים על תורת הקבוצות ועל משפט קנטור, על קומבינטוריקה, תורת הגרפים, לומדים לימודי יסוד ללוגיקה. מבינים מה הן הוכחות נכונות, מבני נתונים בסיסיים, הרחבה של מבני נתונים ועוד. לומדים איך ניתן לפתח אלגוריתמים וליישם שיטות לניתוח אלגוריתמים – גם בפרויקטים התנסותי ים.
מערכות הפעלה
לומדים על יסודותיהן של מערכות הפעלה וההתפתחות ההיסטורית שלהן, מערכות הקבצים, ניהול הזיכרון, מתקני קלט ופלט, בעיית קיפאון והתמודדות, שיטות הגנה העומדות בפני פורצים. הלימודים כוללים הכנת תרגילים בשפת תכנות נבחרת ובסביבת מערכת הפעלה ולצורך העניין ישנן לעתים דרישות מחשוב מאת התלמיד.
תכנות בשפת Java
ה- Java היא שפת תכנות עכשווית מונחית עצמים שזוכה לשימוש נפוץ ברחבי העולם.השפה מבוססת במידה רבה על תחביר של C++ וכולל הרחבות שונות כדי לאפשר תמיכה המובנית בתהליכונים. לרוב, יש להגיע לקורס זה עם ידע מוקדם בנושא מבוא לאלגוריתמים ובמבני נתונים.
מערכות בסיסי נתונים
מתחילים ללמוד את הנושא מן המבוא, לומדים על מודל היחסים – SQL, תחשיב יחסים ואלגברת יחסים, מודל קשרים – ישויות, אינדקסים וגיבוב, עיבוד של שאילתות ותכנון בסיסי נתונים. הלומדים יתרגלו את הנלמד בקורס במערכת תוכנה המיועדת לניהול בסיסי הנתונים.
שפות תכנות
הקורס יעסוק במבוא להבנתה של משמעות שפות התכנות, ובהבנת מימושן של שפות התכנות העכשוויות: זיכרון, כריית משתנים, מבני בקרה, מודולים ועצמים, מבני נתונים מופשטים, מימוש של מפרשים בשפה פונקציונאלית.
פיתוח מערכות מידע
נושאי הקורס יכללו מבוא להכרת מערכות מידע, הגדרת הדרישות, ממשקי משתמש, ניתוח של מערכות מידע, תוכנת ACCESS לבניית אבטיפוס של מערכות מידע, מבוא למערכות שהן מונחות עצמים.