בשנים האחרונות מוצאים עצמם סטודנטים רבים מתקשים, מסיבות כאלה ואחרות, לממן את שכר הלימוד ואת הוצאות המחייה השוטפות בזמן תקופת הלימודים. היות ומסלולי הלימוד לקראת תואר ראשון מאופיינים בלוח זמנים צפוף ובנפח מסיבי, הופכת לעיתים קרובות העבודה בזמן הלימודים האקדמיים לאתגר בעייתי, עד כדי בלתי אפשרי. בכדי לספק מענה למצב זה נוצרו שלל מלגות לימודים מסוגים ובתנאים שונים; ואכן, קיים כיום מספר גדול של מלגות לתואר ראשון הניתנות לזכאים, לרוב בשל פקטור המצב הכלכלי.
אילו מלגות לתואר ראשון קיימות?
ישנם כמה קטגוריות של מלגות, ביניהן: מלגות ממשליות, הניתנות מטעם משרד החינוך; מלגות בהתאם לארץ מוצא, המוענקות מטעם גופים פרטיים או עמותות על בסיס השתייכות לעדה מסוימת; מלגות של גופים פרטיים או חברות פרטיות הניתנים כתרומה לקהילה; מלגות למועמדים המסופקים מטעם מוסדות הלימוד עצמם במטרה לעודד סטודנטים להירשם אליהם; ומלגות מטעם אשויות מקומיות, המוענקות בהתאם לקריטריונים מסויימים.
מי זכאי לבקש מלגה לתואר ראשון?
באופן עקרוני, זכאי כל אדם להגיש בקשה למלגה. בפועל, יחולקו המלגות בהתאם לקריטריונים משתנים, אותם מציבים הגורמים המפורטים מעלה. מומלץ לבדוק באופן יסודי את אותם קריטריונים, שכן קיים מספר רב של מלגות הבוחן מישורים שונים כגון מצב סוציו-אקונומי, ציונים ועוד. יצוין, כי מדי שנה מוציאה התאחדות הסטודנטים הארצית חוברת המפרטת את המלגות האופציונאליות לקראת שנת הלימודים הבאה, תוך פירוט תנאי הזכאות ואופן הגשת הבשה.
כיצד ניתן לשפר הסיכויים לקבלת מלגה?
בעת הגשת הבקשה למלגה לתואר ראשון חשוב להקפיד על מילוי כלל הטפסים המבוקשים, תוך צירוף מסמכים רלוונטים דוגמת תצלומי תעודת הזהות ותלושי שכר. מומלץ מאוד לצרף לבקשה מכתב אישי, המציג את פרטיו של המבקש ואת סיבות הגשתה. בכל מקרה חשוב להדגיש, כי דחיית הבקשה אין משמעה דין חתום. זאת, היות ואפשר כי מלגות נוספות עשויות להתאים למועמד. בהקשר זה יצוין, כי קיימות מלגות מסחריות שהקריטריון היחיד לזכאות הינו תוצאות הגרלתם של הנרשמים. כך או כך, עשוי תהליך החיפוש אחר מלגה להיות מייגע וארוך, אך זו מקלה מאוד בכל הנוגע לחיי היום יום של סטונדטים רבים.