מלגות לתואר שני מקוטלגות לרוב כמלגות נחקר, הניתנות עבור חוקרים ואנשי מדע. אלה ידועות כתחרותיות מאוד, בעוד תנאיהן משתנים ממוסד לימודים אחד למשנהו. כמשתמע מכך, הגופים המממנים את מלגות התואר השני הם מוסד הלימודים עצמו אך גם גופים חיצוניים שונים דוגמת קרנות. לאלה הנמצאים זכאים לקבלת מלגות לתואר שני, מוענקים סלי תמיכה הכוללים מימון חלקי או מלא של הלימודים, כמו גם סיוע בהוצאות המחייה.
מהם הקריטריונים הנדרשים לשם קבלת מלגות לתואר שני?
בישראל קיימים מגוון מוסדות לימוד, המציבים דרישות משתנות לשם קבלת מלגות לתואר שני. הזכאות עבור מלגה לתואר שני נקבעת על פי פרמטרים של הישגים אקדמיים, תקינות מנהלית ואקדמית, קצב לימודים ומצויינות. לרוב, יימצאו זכאים למילגה סטודנטים מצטיינים, המגלים מחוייבות מלאה למחקר, תוך שהינם מוכנים להשקיע את מירב זמנים לכל הנוגע בלימודי התואר. כך או כך, מומלץ לברר מהם תנאי המלגה בכל מוסד לימודי להשכלה גבוהה באופן נפרד.
אילו מוסדות לימוד מעניקים מלגות לתואר שני?
מלגות עבור תואר שני ניתנות על ידי מספר מרכזיים מחקריים, במטרה לשמר זכרונות היסטוריים הבאים לידי ביטוי בעבודות מחקר. דוגמא למוסד המעניק מלגות לתואר שני הוא מכון ז´בוטינסקי, המספק כ-1,000 דולר לעבודות מחקר בנושא התנועה הקיבוצית. דוגמאות נוספות ניתן למצוא בקרן Chuitick, המעניקה מלגות עבור סטודנטיות העוסקות במחקר נשים או באוניברסיטה העברית, המעניקה מלגות בסך 4,000 ₪ עבור מחקר בנושא תחבורה. כמו כן, הוקמה בתש"ס תכנית מלגות חדשה לזכרו של שר החינוך, התרבות והספורט לשעבר- מר זבולון המר ז"ל. זו מעניקה מלגות לסטודנטים אשר סיימו את לימודיהם בהצטיינות במוסד להשכלה גבוהה שאינו אוניברסיטה אך המשיכו ללימודי תואר שני (כאמור, במסלול מחקרי) באחת משבע האוניברסיטאות בארץ.