לאדם המגיש לציבור את התרופות ישנה אחריות גדולה, בין אם הוא רק משווק אותן או בין אם הוא מוכר אותם בבית המרקחת לקונים. נפח תפקידו של הרוקח של היום גדל, תודות לטכנולוגיה מתפתחת.
מדעי הרוקחות הינה ענף רפואי הכולל מספר תחומים עיקריים: רוקחות - מחקר ופיתוח של דרך מתן התרופה – בין אם ככדור, קפסולה, נוזלים – תרחיפים או סירופ, זריקות, מדבקות ועוד. תחומים נוספים הם כימיה תרופתית, פרמקולוגיה – איך חומרים פעילים משפיעים על ביולוגיית היצורים החיים, פרמקוקינטיקה – כיצד הגוף משפיע על תרופה ואיך התרופה נעה בגוף או רוקחות קלינית. הרוקחות הינה תחום אחד בתוך ענף מדעי הרוקחות, ומי שמעוניין בלימודי תואר רוקחות יעשה תואר B.Sc Pharm ואפשר גם לעשות תואר מקביל לכך, על מנת להשיג רישיון מטעם משרד הבריאות.
|
|
האנשים הפונים לעולם הרוקחות הם אלו שמעוניינים לתרום ולסייע לאנשים |
|
|
מה תפקידו של רוקח?
הרוקח לוקח חלק בצוות הרפואי אשר מסייע למטופלים להחלים באמצעות הידע וההכשרה שלו, בין אם בבית חולים ציבורי או בבית מרקחת פרטי. באמצעות הידע שלו, ניתן לפתח תרופות חדשות או את צורתן של התרופות מתאימות למטופלים מסוימים. אותו רוקח יכול לעבוד כמשווק תרופות בחברות החזקות בתחום ובחברות פיתוח ויזמות פרמצבטיקה.
מי הוא קהל היעד ללימודי תואר ברוקחות?
האנשים הפונים לעולם הרוקחות הם אלו שמעוניינים לתרום ולסייע לאנשים, בין אם באופן פרונטאלי מאחורי דלפק בית המרקחת ובין אם במעבדות הפיתוח הפרמצבטיות. אלו יכולים להיות גם בעלי קשרים ת בחברות פרמצבטיקה ובריאות הנסחרות בבורסה. הרוקחים לעתיד יכולים לפתוח גם בית מרקחת פרטי ולהמשיך ללימודי מחקר והתמחות בתואר שני ברוקחות קלינית.
סוגי הרוקחים
ישנם שלושה סוגי רוקחות הקיימים כיום: ישנו הרוקח הקהילתי שנמצא בבית המרקחת – במרכזים קהילתיים או בקופת החולים השכונתית, אלו אותם רוקחים המגישים את התרופה עם הסבר ללקיחת התרופה, המינון הנכון ומתי להפסיק. ישנו הרוקח בתעשייה העובד בפיתוח בתוך מעבדות הפרמצבטיקה הטכנולוגיות – הוא יבדוק השפעות של פיתוחים ותרופות שונות ויקח חלק בפיקוח על תרופות לפי הסמכתו, וישנו הרוקח הקליני, מי שיש לו תואר שני בתחום – הוא יעבוד בבית החולים וייעץ אודות התרופה.
מה לומדים בתואר ברוקחות?
הלימודים כוללים בין היתר פיזיקה, חדו"א, מכאניקה וחשמל, אנטומיה ופיזיולוגיה, כימיה וביולוגיה, ביוכימיה, אנליזה תרופתית, פתולוגיות, אימונולוגיות – ואימונולוגיות קליניות, מיקרוביולוגיה, ביולוגיה מולקולארית, תזונה, מולקולות אנטי-ויראליות, כימיה תרופתית וכימיה רפואית וקורסים נוספים – לרבות יישום במעבדות.