קורס הכשרת מצילים הוא קורס למי שאוהב לסייע לחברה ולעסוק בתפקיד מציל חיים. ישנן מספר הסמכות בקורס למצילים, כאשר הבסיסי ביותר הוא מציל מוסמך מסוג 1 בבריכה.
המציל נמצא בבריכת השחייה או בחוף הים בחופים המוכרזים, ותפקידו להציל את הטובעים במים, כמו גם הגשת העזרה הראשונה שתציל אותו עד להגעתו של צוות החירום. בישראל, עבודתו של המציל מוסדרת על פי הצו להסדרת מקומות לרחצה תשכ"ו – 1965, ובו מדובר על שלוש דרגות של מצילים: המציל האחראי, המשנה והעוזר. ישנו תקן למספר המצילים הנדרש ולדרגתם לפי תחנות הצלה שנחשבות לגדולות בתחום השיפוט של עירייה ולקטנות יותר בתחום שיפוט של מועצות מקומיות, כשהמציל בעצמו מסמן בכל יום את טיב הים עבור המתרחצים.
|
|
המציל עובד בעונת הרחצה (הנמשכת כ-4 חודשים בשנה) |
|
|
מדוע ללמוד קורס הכשרת מצילים?
המציל עובד בעונת הרחצה (הנמשכת כ-4 חודשים בשנה) בים בחוזה העסקה תחת הרשויות המקומיות, ויכול לעבוד גם כמציל בבריכות קהילתיות או פרטיות, כשחוזה ההעסקה הוא בהתאם – יכול להיות גם מול גורם פרטי. עם העליה בותק, מציל יקבל בעונה משכורת של עשרות אלפי שקלים לחודש. מציל בחופי הרחצה מקבל בשמונת החודשים בהם אינו עובד משכורת של 70% משכרו בעונה.
מה לומדים בקורס הכשרת מצילים?
הקורס הבסיסי מסוג אחד להכשרת מצילים נלמד לפי התנאים של המוסד המסמיך: משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה. הדרגה אליה מוסמך לומד הוא "מציל עוזר" – מציל מוסמך שמאפשרת עבודה כמציל בבריכה, ובהמשך ניתן להתקדם בדרגה על ידי לקיחת הקורסים הרלבנטיים להשלמה. לומדים סגנונות שחייה שונים, הצלה עם טובע או עם פצוע, יסודות השחייה, סוגי טביעות, קפיצות, שימוש במתקנים כמו למשל החסקה, שימוש בציוד עזרה ראשונה וקורס הגשת עזרה ראשונה והחייאה, מבנה הבריכה ועוד. מלבד התכנים העיוניים, יערך תרגול מעשי במי הבריכה הלימודית. לאחר סיום הקורס וקבלת התעודה, ניתן לגשת לבחינות ההסמכה של משרד התמ"ת ולהצטרף לארגון מצילי הבריכה בישראל.
מהם תנאי הקבלה לקורס בסיסי להכשרת מצילים?
תנאי הקבלה להכשרת מצילים מסוג 1 קבועים בכל מוסדות הלימוד. על המועמדים להגיש מסמכי כשירות בבריאות שמאפשרים להם פעילות גופנית במים ובדיקת ראייה. על הלומדים להיות בעלי מיומנות שחייה – שבה יבחנו מול צוות המורים. בין השאר זה כולל צלילה רצופה למרחק מסוים נתון מראש, שחייה בסגנון חזה ובסגנון חתירה תוך פחות מהזמן המוקצב.