הגינון הטיפולי הינו פעילות חברתית אשר מקובלת במועדונים השונים – לנוער בסיכון, לגמלאים ועוד. באמצעות הפעילות הזו ניתן להשיג מטרות חיוניות שונות התורמות באופן אישי וגם לקהילה.
הגינון הטיפולי הינו הליך שבו עושים שימוש בכל הצומח – שתילים, נבטים, עצים, פרחים, שיחים, מטפסים וכן הלאה על מנת לחוש את הקרבה לטבע ולעצמי. לרוב, מדובר בפעילות בין בעלי צרכים מיוחדים, גמלאים או אנשים בגיל מתקדם בעלי רמות תפקוד שונות, אנשים סיעודיים, תשושי נפש ושאר אוכלוסיות מבוגרות הדורשות שיקום ועוד, כדי לסייע בשיקום ובהחלמה של העוסקים בכך. העיסוק בכך פותח אפשרויות בחירה וגם מתן כלים לביטוי אישי – כדי לסייע להתפתחות ולחיוניות במישור התפקודי – גופני, קוגניטיבי, החברתי והרגשי. בגינון נעשית הפעולות ההפוכות להזנחה, וזה עשוי לסייע בהגברת הביטחון העצמי ולהתמודד עם תסכול ועם אובדן.
|
|
לימודים אלו עדיין אינם מוכרים על ידי משרד הבריאות כמקצוע מורשה |
|
|
לימודי תעודה לגינון טיפולי
באמצעות לימודי הגינון הטיפולי – לימודים הנקראים גם תרפיה באמצעות אמנות הגינון, מוסדות הלימוד מכשירים את הלומדים להפוך למדריכים לגינון טיפולי. על אף שלימודים אלו עדיין אינם מוכרים על ידי משרד הבריאות כמקצוע מורשה מידי משרד החינוך או משרד הבריאות, ישנה תוכנית לימודים לכך. תוכנית לימודים זו אינה מוכרת עדיין ועל כן מדובר בלימודי תעודה אשר מעניקים אישור לימודים לגינון טיפולי, אולם אינם מעניקים את הרישוי הנדרש לתקן של עיסוק כמטפלים.
מה לומדים בקורס גינון טיפולי?
בכל מוסד לימודים שבו נערכת תוכנית הלימודים הזו היקף הלימודים שונה על פי החלטותיו, וגם התכנים עשויים להשתנות מעת לעת. בין היתר, מדובר על התנסות קבוצתית והתנסות אישית בגינה, יסודות הגינון, עקרונות בגינון טיפולי, בוטאניקה, אקולוגיה, פסיכולוגיה – לימודי מבוא, פסיכולוגיה התפתחותית, היכרות עם סוגי אוכלוסיה שונים, דרכי עבודה עם סוגי אוכלוסיות שונים, עקרונות עבודה עם קבוצות. תוך כדי הלימודים צפויים להיות גם ימי סיור, וכן הלומדים יתבקשו לעשות התנסות מעשית בגינון טיפולי על מנת לרכוש את הניסיון המתבקש מהכשרה לעבודה עם אנשים כדי לטפל בקהילה.
היכן ניתן לעסוק בגינון טיפולי?
העיסוק בגינון טיפולי הוא עיסוק נדרש על ידי מתנ"סים ומרכזים קהילתיים שונים, על ידי בתי אבות סיעודיים, במוסדות לשיקום נפגעים, בפנימיות לנוער, במרכזי יום, בשירות בתי הסוהר, בבתי ספר שיש בהם בעלי הפרעות קשב וריכוז וגם היפראקטיביות, בבתים חמים וכן במועדונים, בכל מקום המטפל בשיפור הרווחה הפיזית, הקוגניטיבית והנפשית של אדם ועוד.