טכנאי גז אמון על תיקון והתקנה של תכשירי גז במזגנים שונים וגם מטפל בכיריים הפועלות באמצעות גז. קורס טכנאי גז מסמיך את הלומדים לצאת עם תעודת טכנאי שמספקת תעסוקה בבתים, במשרדים, בתעשייה ועוד מקומות.
בישראל עדיין חלות התקנות משנת 2004, בהן מי שעוסק בעבודות הגז הביתי מחויב לרישיון ולהכשרה מתאימה בנושא. התקנות הללו מכניסות לתלם את כל הנושאים שקשורים בתחומי הפעילות שמותרים וגם את סמכויות הפיקוח בנושא הגז, את ההכשרה שעל הטכנאים לעשות ואת הרישיונות לכל תחום עיסוק בגז, את המגבלות החלות בפעילות זו ומהן האגרות לרישוי. ישנם ארבעה סוגי רישיונות שניתן ללמוד אליהם בקורס טכנאי גז, כאשר על כל טכנאי לעבור רענון תקופתי על מנת להשאיר את הרישיון שבידו בתוקף.
מהן מטרות קורס טכנאי גז?
הקורס, המתנהל על פי הדרישות, התכנים והפיקוח של משרד התמ"ת מתקיים על פי שתי רמות הכשרה מדורגות – רמה 1 ורמה 2. בקורס מסבירים מהן הסמכויות של טכנאי גז ומה המגבלות מתוקף תפקידו ומקצועו, איך להתנהל בבטיחות בשטח, מכירים את אביזרי הגפ"מ, יודעים איך לקרוא תוכניות בניה ותוכניות של מערכות גז ועוד. בתום הקורס הלומדים נדרשים לעמוד במבחן חיצוני מטעמו של משרד העבודה.
מה לומדים בקורס טכנאי גז?
נושאי הלימוד כוללים לימודי בסיס והיכרות עם התחום: פיסיקה והמרת יחידות פיסיקליות, גזים, נוזלים ותורת החום, מרכיבי הגפ"מ – גז פחממני מעובה, הובלת הגז, ייצורו, אחסנתו, גפ"מ מול גז טבעי, בערת גפ"מ, מערכות גז – תרשימים ותפקידי החלקים במערכת, איך להתקין את מערכת הגז, תכנון הצנרת לפי לחץ שימושי ולחץ ביניים, בדיקות מערכות גז, אביזרי מערכת גז, תקנים ישראליים ובטיחות בעבודה. לרוב, לימודים לרמה 2 מצריכים תעודת טכנאי גז מרמה 1 ביחד עם ניסיון מוכח בשטח. התכנים יכולים להשתנות על פי הוראות משרד התמ"ת והתקנות המשתנות.
למה להיות דווקא טכנאי גז?
מדובר במקצוע שיש לו ביקוש תעסוקתי רב. תנאי הקבלה בדרך כלל נוחים יותר כדי להתקבל, והתעודה שמקבלים בתום הקורס ולאחר מעבר מוצלח של כל המבחנים – הן מטעם מוסד הלימודים והן מטעם משרד התמ"ת בבחינה החיצונית, היא תעודת טכנאי איתה ניתן להתקדם גם לדרגות גבוהות יותר מעבר לרמה 1 או רמה 2 בשלב טכנאי הגז. את ההתקדמות לעבר דרגות אלו ניתן לבצע תוך לימודים משלימים בתחום.